Så gott med en enkel kålsallad nu på sommaren. Det enkla blir det goda och jag äter ibland en låda körsbär till lunch. Det är ju bara en vecka kvar til midsommar nu, och väderappen visar bara en stor sol.
Men tillbaka till en av mina stora sommarfavoriter. Egentligen är det inte alls kålsalladen som är det härliga. Nej, det är dressingen. Gillar du den Asiatiska / Vietnamesiska touchen, så kommer du att älska den här dressingen. Den serveras ofta till just kålsallad. Efter en stund och några blandningar har kålen sugit i sig och tagit in alla ljuvliga smaker och salladen är redo att ätas. Den passar till de allra flesta måltider skulle jag säga.
Jag tycker verkligen att salladen är allra godast med vitkål och morötter, men brukar strimla ned det jag har hemma. Rotfrukter av alla de slag går ocksp bra. Rödbetor, gulbetor, broccoli, zucchini. Ja, du förstår.
Den här salladen är också ett perfekt inslag i den Vietmesiska smörgåsrätten ”Bahn mi” som är ännu en av mina favoriter. Jag gör den med tofu, och det smakar helt makalöst!
Följ gärna Vegohimlen både på Instagram och Facebook – vi ses där!
Kålsallad med asiatisk dressing – du behöver
50 g strimlad vitkål
50 g strimlad rödkål
50 g strimlade morötter
50 g strimlade rödbetor
dressing
2 msk rapsolja
2 msk soya ( här använder man uteslutande fisksås i orginalrecepten)
1 msk sesamplja
1 msk lönnsirap
1 pressad lime ( saften)
1 nypa chiliflakes eller lite sweet chili
1 nypa örtsalt
1 dl krossade, salta jordnötter
Asiatisk sallad med Asiatisk dressing – steg för steg
- Blanda ihop alla ingredienser till dressingen. Smaka av och låt stå.
- Strimla grönsakerna
- Häll över dressingen och blanda runt.
- Låt dra en stund, och blanda igen.
Tyckte du om mitt recept på kålsallad, så kommer det mer liknande recept nedan 🙂
Härlig sallad med broccoli och sesamdressing
Quinoasallad med butternut, apelsin och rödbetor
Vegansk potatissallad med limedressing och melon
Matig sallad med svart ris och kidneybönor
Krämig sallad med risoni och hummus
Kall rotfruktssallad med koriander
Enkel vitkålssallad med lång hållbarhet
Sallad med kikärtor, quinoa och limedressing