spara matpengar – tips i inflationstider

spara matpengar

Spara matpengar i inflationstider heter dagens inlägg. Jag har inte varit så aktiv med inlägg här på bloggen. det är fullt upp med jobb och annat. Det är mycket lättare att underhålla en blogg som handlar om vardagen eller aktuella ämnen. Men nu har jag just en matblogg, och då blir det i vissa perioder inte tid för alla moment som krävs för att matblogga. Det tar liksom tid, allt det där. 

För den som har läst min korta biografi här på Vegohimlen, vet att ett av mina stora intressen är privatekonomi. Detta ämne korrelerar faktiskt med mat på ett väldigt fint sätt. ja, som att till exempel spara matpengar på ett smart och kostnadseffektivt sätt. 

Du vet att du kan följa mig även i Sociala medier på Instagram och Facebook för mer inspiration.

spara matpengar

Mitt tips på att spara matpengar

Oavsett om du är en person som påverkas mycket eller inte alls av Sveriges inflation just nu. Så kan vi ju förhoppningsvis enas om att ingen mäniska gillar att komma ut från sin matvarubutik och känna sig rånad.

Jag älskar att handla smart och gillar som sagt privatekonomi. Men just mat har jag bitvis varit nära på värdelös på att handla smart. Visst har jag haft lite koll på priser, och handlar inte matvaror till totalt överpris. Men, nu (ref i dag) har jag gjort en historisk u-sväng gällande mitt matinhandlingsbeteende. Ja, det är lätt pinsamt att det händer först nu. Men bättre sent än aldrig, det vet ju ni. Definitivt är det  inflationsrelaterat att vilja handla mat smart, och ingen vill ju betala 80 pix för en jädra Bregott, eller hur ? Det är ju ungefär där vi har hamnat. 

Sätt fart på kreativiteten

Från och med nu, ska jag att försöka vända på (vego)steken. Vad menar jag då med det? Jo, jag ska inte handla mat reaktivt längre. Vad menar jag då med det ? Jag ska inte gå till affären och handla på ”känn” och ”sug”. Nej, jag ska låta mig inspireras av veckans erbjdanden, och därefter handla och laga min mat. Reklambladen ska inte längre rutinmässigt förflyttas direkt från dörrmatta till pappersåtervinningen, nej, de ska noga granskas, läsas och därefter användas som riktlinjer för kommande veckas matsededel. 

jag vet, det är ingen nytt under solen, men för mig är det nytt. Även lite roligt. För det sätter faktiskt fart på fantasin och kreativiteten när jag ser ”veckans erbjudadnen” och ska omvandla dessa till måltider att njuta av. Ja, det, och att spara matpengar såklart.

Inget nytt sätt att agera i inflationstider

Det är inget nytt sätt att skydda sin matbudget, och gudarna ska veta att jag hör det sägas hela tiden. Men jag hör det mer som ett bakgrundssus, om ni förstår vad jag menar. Ok, det kan vara så att jag inte lyssnat. I bland har jag skeptiskt sneglat på reklambladen och tänkt att det är sådant som butikerna har överlager på, med kort datum som de inte lyckats sälja. 

Men efter dagens matinköpsupplevelse då jag verkligen tog mig an veckans erbjudandeflora hos en lokal ICA på Gotland där jag för tillfället befinner mig, så kan jag bara kostatera att det fanns jättemycket av intresse.  Vi halverade faktiskt vårt snittkvitto. Mycket bra betyg. Både till oss och till ICA. 

Dagens mattips

Nu vill jag bara tipsa om en enkel och god måltid i största allmänhet. Men jag tycker att det finns en sådan enkelhet i den här rätten, samtidigt som den är så rik på färger antioxidanter) och smak. Funkar som lätt lunch eller smaskigt tillbehör. Spara receptet och gör den när broccolin har ett bra ( läs normalt) pris. 

Broccoli och sötpotatispytt med qionoa

Stek broccoli, som du delat i mindre buketter, ihop me sötpotatis hackad i mindra bitar.

Blanda med kokt qionoa och en dressing på

olja, limejuice, honung eller sirap, salt, peppar, en skvätt vatten. 

För mer härlig matinspo, kika runt i menyerna på www.vegohimlen.se

Kram!!

 

Lämna ett svar