Julbaket är i full gång på många håll, och veganska lussebullar är ett måste hos mig varje advent. Fylliga, saffransstinna och väldoftande.. Få saker är så härliga som ett redigt saffransbak i juletider. Det doftar ljuvligt, julkänslan är närvarande och barnen ler. Få saker kan dock bli mer ohärliga än när man dagen efter i […]
- efterrätter
- ...
julig efterrätt med saffran och vit choklad
En riktigt julig efterrätt till andra advent kanske? Den här kladdkakan med saffran, vit choklad och pepparkakssmul är en riktig goding. I botten ligger ett lager björnbär som ger syrlighet åt denna sötsak. Nästa vecka är det redan lucia. Så mysigt. Jag har varit småkrasslig i typ två veckor. Inte sjuk så jag måste ligga […]
vegetarisk vardagsmat med zucchini, citron & pinje
Vegetarisk vardagsmat kan vara så enkelt som en riktigt god eller lyxig pastarätt, eller en matig sallad. Det är lätt att tro att vegetarisk vardagsmat ska vara mer komplicerad än annan vardagsmat. Så är det verkligen inte. Du måste bara få inspiration någonstans ifrån. Det bästa med den här typen av vegetariska maträtter, är att […]
vegetarisk gulasch med timjan och vitlök
Ungersk gulasch är så gott, och vegetarisk gulasch är verkligen inget undantag. Vitlöks och timjandoftande puttrar den på spisen i höstmörkret. För ett ungefär ett år sedan var vi i Budapest – Gulaschens hemland. Som jag älskade att uppleva hösten i den staden. Verkligen något jag rekommenderar. Kanske inte just till småbarnsfamiljen, men om du […]
Rödbetsgryta med linser och citron
Rödbetor är i säsong och nyligen lagade jag en grym rödbetsgryta med linser, morötter och citron. Rödbetor har verkligen en speciell smak, men även konsistens. Jag minns att jag som liten trodde att rödbetor bara var det man köpte (inlagda) på burk, som är sådär lite räfflade ni vet? Eller hela för den delen. Jag […]
Fylld sötpotatis med svarta bönor och avocadodip
Så himla gott med fylld sötpotatis. Så fina färger! Veganskt och glutenfritt. Eftersom jag ugnsbakade sötpotatisarna med svarta bönor bland annat, så finns ju proteinerna redan där. Komplett måltid alltså. Därför serverar jag bara en nätt sallad till. Det räcker fint. Ett tips till er som älskar att använda sötpotatis i matlagningen – jag bjuder […]
Quinoasallad med butternut, apelsin och & rödbetor
Quinoasallad och allhelgonahelg. Butternutpumpan gör skäl för sitt namn efter en redig ugnsrostning. Den blir mjukt smörsmakande och gifter sig perfekt med de lätt karamelliserade rödbetorna. Jag älskar verkligen hösten med sina färger och sin skörd. De säsongsbaserade grödorna speglar även höstens egna färger, vilket inte gör det hela mindre vackert. Vi kom just hem […]
Spenatsnurror med vegansk ost och gräslök
Spenatsnurror – det bästa tilltugget till ett glas kyld dryck på fredagskvällen. Krispiga, sega och smakrika. Gräslöken sätter den friska touchen som behövs nu på höstkanten. Personligen tycker jag att de är som allra godast direkt efter att de kommer ut ur ugnen. Frasiga liksom. Så blev även jag lite förkyld. Inte mycket, men halsont […]
godaste granolan med jordnötssmör och vanilj
Godaste granolan jag någonsin gjort, är ett recept med jordnötssmör, tranbär och annat gott. Det är färdigt på 20 min, och smakar även gudomligt som topping på glass. Speciellt när Granolan är helt varm och nygjord. Alltså, ursäkta för att jag inte har varit här på ett tag. Att säga att det varit hektiska tider […]
äppelflarn med mandelmassa och vaniljfluff
Äppelflarn, eller en slags äppelkaka egentligen. I alla fall, för dig som gillar när det går fort, och är enkelt att bjuda på godsaker. Här har du din grej. Det är ju helt fantastiskt att få bjuda på nybakat, men det kan innebära ett stressmoment. Du kanske har lagat och serverat mat precis innan. Det […]