vegansk kikärtsgryta med jordnötssmör

vegansk kikärtsgryta

Vegansk kikärtsgryta – den perfekta matlådan. Mättande, mustig och god. Att använda jordnötssmör i matlagning är genialt. Smaken blir fyllig och även dem som inte är speciellt förtjusta i jordnötssmör ( ??!! hur är det möjligt ??) brukar gilla hur smaken lirar med resten.

Jag gillar att äta de flesta av mina grytor med en klick av min egengjorda kefir. Då får rätten sig en syrlig och frisk touch, samt att du fyller på din kropp med nyttig probiotika.

Tänka sig att vi människor är så invanda med att dricka mjölk och andra mejeriprodukter som är processade för att den ska vara jämn i konsistensen. Mjölken som kommer från kon är naturligt ojämn och ”gräddig”. Konsistensbehandlingen man då gör kallas för homogenisering. Den andra processen som många mejeriprodukter går igenom är pastöriseringen. Då hettas mjölken i detta fall upp, för att döda eventuella bakterier som kan vara skadliga för vissa. Samtidigt dör de flesta bakterier som är nyttiga.

Du vet väl att vegohimlen finns att följa på Instagram och på Facebook ?

vegansk kikärtsgryta

Vegansk kikärtsgryta med jordnötssmör- du behöver:

ca 4 personer

1 aubergine
olivolja
1 gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
1/2 g saffran
spiskummin)
2 kanelstänger
1 msk paprikapulver
3 msk tomatpuré
2 fp krossade tomater á 390
ca 2 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 400g avrunna kikärtor
2-3 msk jordnötssmör

Koka ris till fyra personer, blanda med andra hälften av saffran.

vegansk kikärtsgryta

Vegansk kikärtsgryta – steg för steg:

  1. Skär auberginen i bitar. Stek mjuka i lite olja.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Fräs mjuk på medelvärme i en gryta med lite olja. 
  4. Skala och finriv ingefäran.
  5. Tillsätt ingefäran tillsammans med hälften av saffran, kummin, kanel, paprikapulver, och tomatpuré i gryta.
  6. Låt allt fräsa ihop ett par minuter. Ha sedan i jordnötssmör, krossade tomater, vattnet, buljongtärningar, kikärtor och russin. Tillsätt den stekta auberginen.
  7. Koka riset, och blanda med andra hälften saffran.
  8. Servera din veganska kikärtsgryta med lätt doftade saffransris och dekorera med lite bladpersilja eller koriander.
vegansk kikärtsgryta

Tyckte du om denna veganska kikärtsgryta, spana då in min kategori för vegansk mat. Jag kan även rekommendera den här härliga linsgrytan!

Kram / vegohimlen

Lämna ett svar