trattkantareller, receptfavoriter och höstig skog

trattkantarell

Trattkantareller går det att laga mycket gott med. Vi var och hälsade på min kära syster ute på landet i helgen och hittade verkligen en riktig svamp-skatt-gömma. Det var ungefär som en bra blåbärsplockning. Trattkantarellerna fanns överallt. 

Vi plockade 5 kg innan vi insåg att korgen inte höll för mer. Såg nyss att de sålde Trattkantareller för 175 kr /hg i butik , så ja bokstavligen en skatt som vi hittade i skogen.  

Jag gillar ju att först rensa, och steka all svamp för att sedan förvara dem i kylen stekta. Då är det bara att ta fram och använda i pajer, lasagne, pasta etc. Tänkte att jag bjuder på mina favoriter med Trattkantareller i dag. 

Du vet väl att du kan gilla och följa Vegohimlen både på Facebook och Instagram. Vi ses!

trattkantarell
Trattkantareller i risotto med parmesan:

4 dl avorioris eller långkornigt ris.

ca 2-3 msk flytande vegofond. jag använder brynt scharlottenlök.

8 dl vatten

300 gram trattkantareller

ca 20 st haricoverts delade på mitten 

2 små gula lökar

2 dl riven parmesan, eller veganskt alternativ, finns många numer. Kolla in min egen som jag brukar använda.

2 msk (mjölkfritt) smör

1 tesked salt

1 krm peppar.

Persilja till garnering

 

Risotto med trattisar – steg för steg:

  1. Hacka lök och trattkantareller fint.
  2. Stek riset snabbt i 1 msk smör i en större tjockbottnad kastrull.
  3. I med delad svamp, lök och haricoverts.
  4. Låt sjuda under omrörning.
  5. Häll på hälften av vattnet och lägg i buljongtärningarna
  6. Låt vattnet koka bort och fyll på hela tiden tills riset har blivit mjukt. Tar ca 30 minuter.
  7. Rör sist i smör och ost. Smaka av med salt och peppar, garnera med persilja.

 

trattkantarell recept 

Soppa på trattkantareller – du behöver

3 1/2 dl trattkantareller (förvällda)
 
2 msk mjölkfritt smör eller margarin
 
2 msk vetemjöl
 
1 liter vegetarisk buljong
 
1 msk tomatpuré
 
1 msk roquefortost (utesluts vid vegansk kost)
 
1 dl havregrädde
 
1 tsk citronsaft
 
persilja
 

Trattkantarellssoppa – steg för steg:

1. Fräs matfettet i en kastrull. I med svampen och låt den fräsa några minuter.
 
2. Pudra över mjölet och rör väl. Späd med buljongen, lite i sänder.
 
3. Smaksätt med tomatpuré och roquefortost.
 
4. Låt koka ca 5 minuter.
 
5. Tillsätt grädden och citronsaften. Smaka av och strö över persilja. 

trattkantareller

Pasta med trattkantareller – du behöver:

300 g Trattkantareller

5 dl havregrädde

2 st scharlottenlökar

20 g mjölkfritt smör

1,5 tsk kinesiskoya

1 tärning svampbuljong

1 msk finhackad timjan

350 g pasta

1 vitlöksklyfta ( finhackad)

1 tsk citronsaft

Majsstärkelse

Salt & peppar

Pasta med skogens läckerheter – steg för steg:

  1. Finhacka löken, ansa svampen. 
  2. Hacka trattkantarellerna och fräs den i torr panna.
  3. Tillsätt sedan smör och hackad schalottenlök och fräs lite till.
  4. Tillsätt vitlöken. Vänd i trattkantarellerna och fräs tills de börjat släppa vätska.
  5. Smula ner buljongen, häll i grädden och tillsätt soya, salt, peppar och timjan.
  6. Låt puttra på mellanvärme medan du kokar pastan.
  7. Smaka av med en skvätt citronsaft och red av med lite majstärkelse (ca 1-2 msk blandat i 0.75 dl vatten).
  8. Vänd i pastan och färsk persilja  (valfritt).
  9. Toppa med persilja

trattkantsreller recepten

Hoppas att du gillade min Svam-inspo! Hitta fler recept här.

 

 

   
   
   
   
   
   
   
   
   
  r
   
   
   
   
   

 

 

 

 

 

Lämna ett svar