Trattkantareller går det att laga mycket gott med. Vi var och hälsade på min kära syster ute på landet i helgen och hittade verkligen en riktig svamp-skatt-gömma. Det var ungefär som en bra blåbärsplockning. Trattkantarellerna fanns överallt.
Vi plockade 5 kg innan vi insåg att korgen inte höll för mer. Såg nyss att de sålde Trattkantareller för 175 kr /hg i butik , så ja bokstavligen en skatt som vi hittade i skogen.
Jag gillar ju att först rensa, och steka all svamp för att sedan förvara dem i kylen stekta. Då är det bara att ta fram och använda i pajer, lasagne, pasta etc. Tänkte att jag bjuder på mina favoriter med Trattkantareller i dag.
Du vet väl att du kan gilla och följa Vegohimlen både på Facebook och Instagram. Vi ses!
4 dl avorioris eller långkornigt ris.
ca 2-3 msk flytande vegofond. jag använder brynt scharlottenlök.
8 dl vatten
300 gram trattkantareller
ca 20 st haricoverts delade på mitten
2 små gula lökar
2 msk (mjölkfritt) smör
1 tesked salt
1 krm peppar.
Persilja till garnering
Risotto med trattisar – steg för steg:
- Hacka lök och trattkantareller fint.
- Stek riset snabbt i 1 msk smör i en större tjockbottnad kastrull.
- I med delad svamp, lök och haricoverts.
- Låt sjuda under omrörning.
- Häll på hälften av vattnet och lägg i buljongtärningarna
- Låt vattnet koka bort och fyll på hela tiden tills riset har blivit mjukt. Tar ca 30 minuter.
- Rör sist i smör och ost. Smaka av med salt och peppar, garnera med persilja.
Soppa på trattkantareller – du behöver
Trattkantarellssoppa – steg för steg:
Pasta med trattkantareller – du behöver:
300 g Trattkantareller
5 dl havregrädde
2 st scharlottenlökar
20 g mjölkfritt smör
1,5 tsk kinesiskoya
1 tärning svampbuljong
1 msk finhackad timjan
350 g pasta
1 vitlöksklyfta ( finhackad)
1 tsk citronsaft
Majsstärkelse
Salt & peppar
Pasta med skogens läckerheter – steg för steg:
- Finhacka löken, ansa svampen.
- Hacka trattkantarellerna och fräs den i torr panna.
- Tillsätt sedan smör och hackad schalottenlök och fräs lite till.
- Tillsätt vitlöken. Vänd i trattkantarellerna och fräs tills de börjat släppa vätska.
- Smula ner buljongen, häll i grädden och tillsätt soya, salt, peppar och timjan.
- Låt puttra på mellanvärme medan du kokar pastan.
- Smaka av med en skvätt citronsaft och red av med lite majstärkelse (ca 1-2 msk blandat i 0.75 dl vatten).
- Vänd i pastan och färsk persilja (valfritt).
- Toppa med persilja
Hoppas att du gillade min Svam-inspo! Hitta fler recept här.
r | |