vegansk middag, one pot med fänkål och chili

vegansk middag

Vegansk middag på gång. Här har vi en riktig vardagsfavorit. En så kallad ”one pot” rätt. Det betyder helt enkelt att du lägger i alla ingredienser från början, så får det koka av sig själv och bli en färdig middag till hela familjen. Låter inte det förnämligt ?

Alldeles speciellt förnämligt blir det under vardagskvällar, då det ska gå undan men ändå vill alla ha något gott. Jag lovar, du behöver bara röra om ett par gånger under koktiden som inte är längre än 15-20 minuter. 

Härliga och höstiga kulörer och möjlighet till lite sting i smaken. Servera gärna lite vitlöksmajonäs eller havrefraiche till om du tyckte att det blev för mycket sting. Var försiktig med chilipastan så att du och dina gäster är bekväma med smakspektrat. Själv gillar jag att pressa på lite extra lime när allt är klart. Lime är alltid rätt.

En liten fågel har viskat i mitt öra om att alla inte uppskattar koriander. Då kan jag med glädje avslöja att denna veganska middag blir (nästan)  lika god utan 🙂

Du vet väl att du kan följa @vegohimlens på Instagram och på Facebook ?

  vegansk middag 

 

Vegansk middag – one pot – du behöver

4 portioner

1 stor gul lök

2 klyftor vitlök

1 msk olja

 4 dl jasminris

1,5 dl tomatpuré

ca 1 dl valfri chilipasta. Det brukar finnas på tex tacoavdelningen. Chipotle eller annan. Du får provsmaka lite först så att den inte är helt uberstark.

8 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong eller umami

1 paket svarta bönor

250 g blandade småtomater

2 avokado

1 lime

örtsalt

Färsk koriander till serveringen
  vegansk middag 1

”One pot” med ris, chili och fänkål – steg för steg:

  1. Använd gärna en traktörpanna av större modell
  2. Finhacka lök, fänkål och vitlök. Börja med att bryna fänkål och lägg sedan i lök och vitlök. Stek på låg värme i olja i några minuter. Fänkålen ska mjukna något. Lägg i ris och blanda. Klicka i tomatpuré och chilipasta
  3. Häll i vatten och smula ned buljongtärningen.
  4. Sätt på locket och låt allt stå och puttra i ungefär 15 minuter på låg till medelvärme tills det har sugit upp all vätska. Rör om någon gång under tiden så att riset inte bränns i botten.
  5. Halvera småtomater under tiden. 
  6. Mosa avokado och blanda med pressad lime
  7. Ta bort riset från plattan när du är färdig
  8. Skölj av svarta bönor och blanda med det varma riset.
  9. Servera med klickar av guacamole och färsk koriander

vegansk matblogg middag

vegomiddag vegansk middag
Innan garneringen

Tyckte du om mitt tips på vegansk middag ? Nedan kommer fler! 

Marockansk kikärtsgryta med saffransris

Härlig vegansk gryta med blomkål

Krämig gryta med tofu och grönsaker

Puss och kram / K

Lämna ett svar