Vegansk förrätt med sötpotatis, svamp, brynt lök och tomat som osar av ljuvlig vitlök är en av helgens kulinariska höjdpunkter. I alla sin enkelhet är denna rätt väldigt smakrik och blir alltid lika uppskattad i alla middags sammanhang. Rätten är såväl glutenfri som vegansk. Även du som är laktosintolerant kan med trygghet smaska i dig denna förrätt. Jag älskar förrätter överlag.
Jag lurar lite på om den här rätten skulle höjas ännu lite med lite färsk koriander. Får testa nästa gång. Vad tror ni ?
Varsågoda, en helt plantbaserad förrätt till er!
Du vet väl att vegohimlen finns på Facebook och Instagram?
Följ mig gärna där!
Ingredienser till vegansk förrätt med sötpotatis:
Räcker till ca 4 personer
1 stor sötpotatis
1/2 ask körsbärstomater
olivolja till pensling
100 g champinjoner
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 scharlottenlök
1 msk vatten
1 msk grönsaksfond, jag älskar den med brynt scharlottenlök
1 näve bladpersilja
örtsalt
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 225 grader
- Skär sötpotatisen i ca 1 cm tjocka skivor
- blanda vitlök med olja och lite örtsalt
- Pensla sötpotatisskivorna med lite av blandningen, spara ungefär hälften
- In i ugnen tills skivorna är mjuka, det tar ca 30 minuter beroende på ugn
- Medan sötpotatisen är i ugnen, skiva svamp och scharlottenlök och stek ihop med resten av vitlökshacket och fonden tills svampen är urvattnad och fått lite stekyta. Tillsätt 1 msk vatten och låt koka ihop.
- När sötpotatisen är färdig, lägg på lite av svampröran på varje skiva, och låt gratinera i ugnen i 10 minuter.
- Servera med persilja.
Gillade du denna veganska förrätt?
Vill du ha fler tips på härliga förrätter?
Här finns mer inspiration till vegansk mat.
gott det ser ut
Men tack!!