tarmbakterier – ta hand om din tarmflora

Tarmbakterier låter ju som något äckligt och oviktigt. Inget man tar upp på middagsbjudningen direkt. Men faktum är att dessa tarmbakterier är källan till ett friskt liv – om de mår bra, vill säga.

Dessa tarmbakterier påverkas av allt vi äter och gör. Att ha obalans i tarmfloran kan leda till sjukdomar, fetma och betydligt sämre immunförsvar.

Följ mig på Instagram och på Facebook för nyttiga recept och massor av inspiration

Goda tarmbakterier

Tarmfloran, som också kallas tarmbiotan eller mikrobiotan, består av både onda och goda bakterier. För att tarmfloran ska vara i balans och fungera som den ska, bör dock majoriteten av bakterierna vara av den goda typen. Om de onda bakterierna blir för många kan det skapa magproblem och även driva på inflammation i kroppen. Bland de goda bakterierna är mjölksyrabakterier en vanlig typ av bakterier, framförallt bakterie-stammarna Lactobacillus och Bifidu

Mycket forskning görs på områder tarmbakterier och tarmflora, och nya rön kommer hela tiden.

Bra bakterier för magen

De goda bakterierna fyller fleramycket  viktiga funktioner i kroppen. Förutom att de är involverade i matsmältningen så sitter cirka 70 procent av vårt immunförsvar i magen. Ett nytt forskningsområde som väckt mycket uppmärksamhet visar även att det finns en koppling mellan tarmfloran och hjärnan.

Rätt kost bidrar till en bättre tarmflora

För att vårda sin tarmflora gäller det att mata de goda tarmbakterierna och rätt sorts mat. De goda magbakteriernas favoritföda är prebiotika, med andra ord fibrer. Detta finns i all form av växtbaserad föda, så en kost rik på frukt, grönsaker, baljväxter, nötter och frön ger tarmbakterierna mycket energi. Fermenterade grönsaker som surkål och kimchi är också bra då de innehåller både fibrer och naturliga mjölksyrabakterier. Jag gör min egen kefir, som du kan läsa om här. Det är en fantastisk källa till probiotika.

Vill du ha inspiration till härlig växtbaserad mat, så kan du titta in här.

tarmbakterier
Kefirgryn

Här kan du läsa mer om detta

Jag rekommenderar även denna SVT dokumentär ”Guldet i dina tarmar”

Lämna ett svar