Enkel blomkålssoppa med cheddar, rostad lök och potatis är en alldeles fantastisk vardagssoppa. Soppan blir superkrämig och smakrik som tusan. Jag älskar även denna soppa som förrätt. Jag ska faktiskt laga den som förrätt även nu till helgen när det kommer lite gäster.
När man börjar äta den här soppan vill man bara ha mer. Därför brukar jag ibland laga dubbel sats när soppan är huvudrätt, så gör jag några härliga ostchips eller chips av rågbröd till. Eller varför inte gnida in några brödskivor av surdeg med vitlök och olivolja och lägg i ugnen på 200 grader i 5-7 minuter. Succé!
Vegohimlen finns både på Facebook och Instagram, följ mig gärna där!
Detta behöver du till en enkel blomkålssoppa med cheddar:
Räcker som förrätt till 4 pers eller middag för 2
1 blomkålshuvud
5 medelstora potatisar (skalade)
1 klyfta vitlök
1/2 dl rostad lök + topping
1 medelstor gul lök skalad och delad på 4
5 dl vegetarisk buljong
1 dl vatten
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 dl nötmjölk / den mjölk du gillar / eller vatten till spädning
100 g riven lagrad cheddarost (den blir god även utan)
Så här gör du en enkel blomkålssoppa med cheddar och rostad lök:
- Dela blomkål i mindre bitar, samma med potatis. Koka den mjuka.
- Tillsätt buljong, lök, rostad lök 1 dl vatten, och kryddor.
- Låt försiktigt koka upp
- Lägg i en mixer eller mixa slät med en handmixer.
- Smaka av och späd eventuellt med nötmjölk eller vatten om du tycker att soppan är för tjock. Jag har alltid mandelmjölk i mina soppor. Oslagbart.
- I med cheddar osten och pulsa några gånger så att den blandar sig med soppan
- Häll upp i skålar och toppa med rostad lök. Avnjut med en bit vitlöksbröd
Vill du ha tips på fler härliga vego förrätter?
Eller är du vegan, och behöver inspiration ?
Ha en härlig dag!
/ Vegohimlen
En ny familjefavorit här, tack!
Håller med ovanstående, passar verkligen hela familjen!
Samma här får jag säga då 🙂
Tack!