Egen kikärtsfärs med mandel och morot, äpple och andra godsaker. Den här rätten är en av de godaste jag vet. Den är vegansk och har SÅ mycket härlig smak, är så mustig och tillfredsställande att äta. Den får tio av tio möjliga poäng för grym vardagsmat och smakkombination. Dessutom lagade jag den i helgen, vilket blev en riktig hit och jag fick kommentaren ”jag skulle äta det här framför kött alla dagar i veckan”. Bra betyg med andra ord.
Servera din egen kikärtsfärs ihop med ris eller pasta. Jag kör på svart ris. Jag gillar ju färgeffekter i mat. Samt att svart ris är riktigt nyttigt för din kropp.
Följ mig och mina växtbaserade äventyr i köket på Instagram och Facebook!
Recept för ca 4 personer
Ingredienser för att göra din egen kikärtsfärs:
olivolja till stekning
2 förpackningar kokta kikärtor ca 400-500g
2 gula gul lökar (små)
2 vitlöksklyftor ( pressade)
2 morötter (grovhackade)
2 äpplen
1 1/2 tärning grönsaksbuljong
ca 3 dl havremjölk
1 msk soja
1 msk tomatpuré
1/2 msk basilika
1/2 msk oregano
1 dl hackad mandel för topping
Salt
Peppar
Så här gör du din egen kikärtsfärs:
- Börja med att mixa kikärtorna snabbt i en matberedare. Kikärtorna ska bara vara ”sönderslagna” inte mixade till en smet.
- Hacka löken och vitlöken fint, grovhacka moroten och äpplet.
- Fräs snabbt allt tillsammans med lite olja i en stekpanna.
- Tillsätt kikärtorna, tomatpurén, havremjölken, sojan, buljongtärningar samt alla kryddor.
- Låt koka ihop och smaka av med salt och peppar. Servera till pasta eller ris och toppa med mandelhack.
Det här är växtbaserad vardagsmat när den är som allra godast. Krävs egentligen så lite för att skapa en riktigt trevlig matupplevelse till dig själv eller till din familj.
Vill du ha mer vegans matinspiration ?
Lycka till med ditt vego-matlageri, kära läsare/ Vegohimlen-Kamilla