Vegansk förrätt med sötpotatis, svamp, brynt lök och tomat som osar av ljuvlig vitlök är en av helgens kulinariska höjdpunkter. I alla sin enkelhet är denna rätt väldigt smakrik och blir alltid lika uppskattad i alla middags sammanhang. Rätten är såväl glutenfri som vegansk. Även du som är laktosintolerant kan med trygghet smaska i dig denna förrätt. Jag älskar förrätter överlag.
Jag lurar lite på om den här rätten skulle höjas ännu lite med lite färsk koriander. Får testa nästa gång. Vad tror ni ?
Varsågoda, en helt plantbaserad förrätt till er!
Du vet väl att vegohimlen finns på Facebook och Instagram?
Följ mig gärna där!
Ingredienser till vegansk förrätt med sötpotatis:
Räcker till ca 4 personer
1 stor sötpotatis
1/2 ask körsbärstomater
olivolja till pensling
100 g champinjoner
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 scharlottenlök
1 msk vatten
1 msk grönsaksfond, jag älskar den med brynt scharlottenlök
1 näve bladpersilja
örtsalt
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 225 grader
- Skär sötpotatisen i ca 1 cm tjocka skivor
- blanda vitlök med olja och lite örtsalt
- Pensla sötpotatisskivorna med lite av blandningen, spara ungefär hälften
- In i ugnen tills skivorna är mjuka, det tar ca 30 minuter beroende på ugn
- Medan sötpotatisen är i ugnen, skiva svamp och scharlottenlök och stek ihop med resten av vitlökshacket och fonden tills svampen är urvattnad och fått lite stekyta. Tillsätt 1 msk vatten och låt koka ihop.
- När sötpotatisen är färdig, lägg på lite av svampröran på varje skiva, och låt gratinera i ugnen i 10 minuter.
- Servera med persilja.
Gillade du denna veganska förrätt?
Vill du ha fler tips på härliga förrätter?
Här finns mer inspiration till vegansk mat.
gott det ser ut
Men tack!!
Verkar bli mycket god förrätt. Men vart tog tomaterna vägen? Är de bara till dekoration när allt är färdiggratinerat?
Det är en ask körsbärstomater i 😉