Hemgjord falafel med krossade valnöttter

hemgjord falafel

Äntligen har jag hemgjord falafel hemma. Så länge sedan jag gjorde det sist. Jag har fritös på landet, och det blir smidigare att laga till det då. Så för mig är det lite sommarmat. Jag vill dock understryka att man inte behöver ha en fritös, det går bra med olja i en tjockbottnad kastrull.

Ok, gör nu inte generalmisstaget att använda kikärtor på burk/tetrapack. Den bjuder jag gärna på, så slipper ni göra det misstaget. Det blir nämligen en riktig sörja och helt fel konsistens.

Hemgjord falafel är SÅ gott, och de blir saftiga dessutom. 

Som om inte ovan vore nog, varför är då falafel så fantastiskt, om vi bortser från själva fritterings situationen 🙂 ?

Falafel innehåller massor med proteiner. Man skulle kunna säga att falafel är vegansens allra bästa vän. All bladpersilja ger dig även ett bra tillskott av järn, sedan kan du ju addera sådant du själv gillar i dem.

 

Du vet väl att du kan gilla och följa mig på Instagram och Facebook ? Vi ses där.

hemgjord falafel

 

Hemgjord falafel med krossade valnötter – detta behöver du:

300 g torkade kikärtor 

Kryddblandning med: 1 tsk spiskummin, 1 tsk koriander, 1/2 tsk svartpeppar, 1/4 tsk kanel, 1/4 tsk ingefära, 1/4 tsk kryddpeppar, 1/4 tsk muskot.

1 tsk salt.

3 gula lökar

3 vitlöksklyftor.

1/2 dl finkrossade valnötter

1 färsk chili.

En stor bunt koriander, med de grövsta stjälkarna borttagna.

En något mindre bunt persilja, med de grövsta stjälkarna borttagna.

1/2 tsk bakpulver.

Neutral olja att fritera i.

 

Hemgjord falafel – steg – för – steg:

 

  1. Blötlägg kikärtorna i  kallt vatten och låt stå över natten.
  2. Sila kikärtorna och ”pulsa” dem i matberedare tills de är grovt men jämnt hackade. De ska vara lite gryniga.
  3. Hacka lök, vitlök, chili, koriander och persilja grovt och lägg i matberedaren. Tillsätt saltet.
  4. Pulsa vidare tills allt är blandat, men det får gärna vara kvar lite grövre bitar av kikärtor för tuggmotståndets skull.
  5. Häll över allt i en skål och blanda ned bakpulver.
  6. Ställ i kylskåp i 30 minuter eller mer
  7. Rulla bollar
  8. Värm upp olja till ca 180 grader i en fritös/wokpanna/gjutjärnspanna eller kastrull och fritera i omgångar. Låt falafeln rinna av på hushållspapper.

Servera i pitabröd med sallad, eller bara som de är!!

hemgjord falafel

Det här kanske inte blev de snyggaste ”falafflarna” jag har gjort – men jeeedrar va goa.

 

Härlig sallad med melon, gurka och mynta

Sallad med pärlcouscoous och bönröra

Krämig risoni sallad med hummus

Enkel tofusallad med dressing på jordnötssås

Matig sallad med körsbär

Sallad på saftigt svart ris

 

Ha det fantastiskt!!

Kram / K

 

 

 

 

Ett svar på “Hemgjord falafel med krossade valnöttter“

  1. Vivian skriver:

    ÅH va gott! / Vivi

Lämna ett svar