Veganska bönbollar – en riktig vardagshjälte och tillika proteinbomb. Det går blixtsnabbt att rulla och baka i ugnen medans du byter blöjor, eller vad du nu måste göra. Smaksätt med vad du vill – och kryddor du älskar. Nu kommer jag dela med mig av själva grundreceptet, men sist hade jag i oliver vill jag minnas.
Det bästa med dessa veganska bönbollar, är att du kommer aldrig sakna ägg, eller undra hur de ska hålla ihop. Det älskar jag! En liten rolig detalj, är också att de verkligen ser ut som köttfärs när de är ogräddade och nyrullade. Se bild längre ned.
Ät dem med en riktigt härlig grönsallad. Eller bakade rotfrukter. Som sagt, proteinerna har du redan hämtat hem.
Jag gillar de här veganska bönbollarna i matlådan. Jag värmer dem inte ens, utan tycker att de smakar lika bra kylskåpskalla. Plus att jag inte är något microugns-fan. Säkert ingen fara, men jag tycker att det känns högst onaturligt att värma min mat i någon slags strålning. Jag har hörd diverse historier om vad de där microvågorna egentligen gör med vår mat.
Du vet väl att du kan följa Vegohimlen på Instagram @vegohimlens och Facebook för mer vego-inspiration ?
Veganska bönbollar – du behöver:
Räcker till 10-15 bollar beroende på storlek
1 pkt kokta kidneybönor, eller 400 g blötlagda
2,3 dl havregryn eller använd havremjöl
2 mks tomatpuré
1/2 dl krossade tomater eller annan tomatsås
1/2 purjolök, finhackad
1 block smulad valfri vegost (jag använder greekstyle)
salt
peppar
paprikapulver
chilipulver
garam masalapulver
Veganska bönbollar – steg för steg:
- Mixa havregryn till ett mjöl eller använd havremjölet
- Tillsätt kryddor efter tycke och smak, samt och bönor
- Forma bollar och baka i ugn på 200 grader i ca 20 minuter eller stek på medelvärme tills de fått färg.
Tyckte du om mitt recept på veganska bönbolllar?
Då kommer du att uppskatta:
Hemgjord falafel med krossdae valnötter
Göttbullar / veganska köttbullar
Ha en härlig vego-vecka! Puss!
/K