Vegansk boeuf bourguignon är perfekt att bryta av med så här i juldagarna. Det var faktiskt något jag serverade som huvudrätt på mitt egna julbord i år. Jag kan verkligen sakna att laga mat med rött vin såsom jag gjorde förr när det stod och puttrade en köttgryta på spisen under helgerna.
Därför var det extra underbart att återigen få koka en riktigt härlig och mustig gryta med rödvin och balsamico som viktiga ingredienser.
Denna vegansk boeuf bourguignon är dessutom helt plantbaserad och innehåller en härlig symfoni av rotfrukter och blir fulländad med proteinrika belugalinser.
Du vet väl att du kan följa Vegohimlen både på Facebook och Instagram?
Vegansk boeuf bourguignon – detta behöver du:
4 portioner
300 g morötter
300 g rotselleri
200 g palsternacka
1 msk olivolja
1 tsk salt
2oo g röda steklökar
300 g skogschampinjoner
2 msk smör
2,5 msk tomatpure
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk torkad eller färsk timjan
1 tsk torkad eller färsk rosmarin
2 dl belgualinser, svarta
3 dl rödvin
1 liter vatten
1 msk balsamvinäger
3 lagerblad
2 grönsaksbuljongtärningar
Eventuellt Maizena för mörka såser att reda med.
Vegansk boeuf bourguignon – steg för steg:
- Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rotfrukterna i grova bitar. Blanda med olivolja och salt på en plåt. Rosta mitt iugnen i ca 25 minuter.
- Skala steklökarna och halvera. Skär svamparna i kvartar.
- Hetta uppen gryta med smör, och stekt svamaparna och löken tills vattnen försvunnnit. Salta, peppra, tillsätt vitlök under omrörning.
- Addera tomatpuré, timjan och rosmarin, linser, rödvin, vatten och balsamvinäger. Smula ned buljongtärningarna.
- Lägg i lagerbladen och låt puttra under lock i 15-20 minuter. Smaka av med salt, och red till önskad konsistens.
- Rör i rotfrukterna och servera!!
Tyckte du om detta härliga recept på vegansk boeuf bourguignon, så kommer du att älska följande veganska grytor!
Mustig tomatsoppa med färska tomater
God fortsättning och gott nytt år alla!
Det här var riktigt jäkla gott. Följde recept men hade i 3 dl linser så det blev lite mer mat och grillade på grönsakerna lite extra.
Kul att du gillade det. Jag tycker också att der blir väldigt mustigt och smakrikt och man saknar liksom inget.
Allt gott / K