Sockerfria kakor, helt utan sötningsmedel. Kakor som både kan bakas i ugn eller ätas utan att först baka dem. Jag tycker att de passar så bra att baka nu, eftersom det doftar jul i hela köket när de gräddas i ugnen.
Jag kan bara tipsa om att det här är ett slags grundrecept. Du kan med fördel tillsätta olika slags nötter, mörk choklad, eller ingefära till exempel.
Använder ni Tahini i matlagningen ? Tahini är smör på sesamfrön. Den är enormt rik på både vitaminer och mineraler. Även full av nyttiga fettsyror och proteinrik. Den finns i olika smaker, beroende på om sesamfröna är skalade eller oskalade. Rostade eller orostade. Själv har jag oftast mörk Tahini hemma. Då är den gjord på oskalade frön.
Jag använder alltid Tahini i smoothies. En klick i salladsdressingen, i grytan. Ja till mycket. På smörgåsen i stället för smör. Du kan även göra din egen Tahini på ett enkelt sätt. Kanske gör jag ett inlägg om det framöver om det önskas.
Du vet väl att du kan följa Vegohimlen både på Instagram och på Facebook?
Sockerfria kakor med tahini – du behöver:
(Räcker till 10-12 kakor)
4 dl havregryn
1 dl krossade valnötter (eller andra nötter)
1 finriven morot av normalstorlek
1/2 tsk bakpulver
1 msk kanel
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
15 urkärnade fäska dadlar
1 dl Tahini ( ljus eller mörk spelar ingen roll)
2 msk mandelmjölk ( även vatten funkar)
Sockerfria småkakor med Tahini – steg för steg:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Lägg ned alla ingredienser i en matberedare.
- Mixa på låg hastighet tills det blivit en deg.
- Forma till kulor och lägg på en bakplåtspapperstäckt plåt.
- Tryck till med en gaffel
- Grädda i ca 7 minuter
Det blir så fin färg på dessa små godingar. Så smaken från tahinin. Orginell och smaskig.
Tyckte du om mitt veganska recept på sockerfria kakor ? Då har du mer inspo nedan:
Veganska småkakor med sylt ovh vanilj
Nötkakor med choklad – veganska
Vegokakor med hampa och ingefära
Ha en riktigt härlig vecka! /K