Ghee – Gör din egen Ghee här ”steg-för-steg”

Gör egen ghee

Gör egen Ghee med oss på Vegohimlen. Det har aldrig varit enklare!

Var jag norpat receptet talar jag om lite längre ned i detta inlägg.
Ghee eller Klarnat smör som det faktiskt är, har används i tusentals år inom Ayurvedisk matlagning. Ghee klassas i Kina och Indien som medicin. Det sägs smörja din kropp och hud inifrån och lindrar olika magbesvär, men sägs även lugna sinnet, och verka giftutdrivande. Gör egen ghee med oss redan i dag!

Gör egen ghee

Ghee kallas även ”det flytande guldet” och doftar fantastiskt nötigt, och smakar likaså. Byt ut den mot smöret helt enkelt. Sköter tillverkningen snyggt, blir den även Gluten och Laktosfri.

Gör egen Ghee – det är inte krångligt. Följ min enkla guide nedan. Perfekt om du ändå är hemma och pysslar, så sköter allt sig själv i ugnen. Slutprodukten är som kokosolja i när det gäller höga temperaturer, alltså funkar även att steka, woka och fritera i.

När du gör egen ghee, behöver du:

Helst osaltat smörblock, om du kan hitta det.
Sätt ugnen på 100 grader

Gör egen ghee

När du gör detta, är det att föredra om du har en kastrull med en liten ”hällpip” på. SKJUTS in i ugnen på 2 timmar. Behöver inte tittas till under tiden.

 

Gör egen ghee
Ett knäckigt tunt lager bildas på ytan. Det ska bort.

När du tar ut kastrullen, har smöret som en liten knäckig yta, och har en nötig härlig doft. Den ytan ska du försiktigt ta bort med exempelvis en stekspade.

Klart smör gömmer sig under ytan. I botten ser du tydligt slaggprodukterna.

När ytskiktet är borta, återstår längst ned ett vitt lager med slaggprodukter i form av laktos och andra mejeriprodukter som inte gör vår kropp något gott.

Nu häller du försiktigt ned vätskan i en glasburk eller var du vill förvara den. Ghee har en lång hållbarhet. Ghee håller den något längre i kyl, men säg 6 månader för att inte lova något som inte infrias.I rumstemperatur håller den något kortare.

 

Ser du nu hur klart och vackert guldet skiner. Är du kreativ, eller har någon liten eller stor därhemma som gillar att pyssla, så kan du göra en liten hemtrevlig etikett att tejpa på ❤

Gör egen ghee
 

Man blir ju lycklig av mindre. Nu kan jag fortsätta laga mat,baka och blogga ett tag till..haha!
Roligare att göra allt ovan nämnt med hemgjorda produkter.

PS – Om du undrar var jag fått receptet ifrån, så kommer det från en Retreat jag var på, som drev Ayurvediskt kök. De serverade Ghee till allt och i stället för smör i allt. Jag frågade om receptet, och då gav dem mig detta recept, och det tackar jag för. Det har aldrig varit enklare för mig att göra egen.

Vill du ha tips och recept på massor av härlig vegomat, så klicka här.

Lycka till / Vegohimlen 💙

 

 

 

 

 

 

 

#ghi #ghee #steka #glutenfritt #guld

Lämna ett svar