cashewglass med kanelswirl och vanilj

cashewglass

Cashewglass, alltså en slags glass gjord på cashewnötter. Ska vi vara helt ärliga redan från början med att det inte är glass i ordets rätta bemärkelse kanske ? Det är mer en slags kyld efterrätt – slående lik glass till det yttre.

God ? Ja!

Glass ? – Inte egentligen.

Jag har skrivit om det förut, och jag tror inte på att direkt försöka översätta icke veganska, traditionella rätter med en vegansk motsvarighet. En nyinvigd vegan eller vegetarian blir bara besviken. Bättre att skapa nya rätter och nya traditioner av vegomat/veganmat.

Jag minns mitt första försök att bi vegan. Det kan ha varit ungefär 5 år sedan. Jag gick direkt på alla dessa veganska ersättningsprodukter tex ”korvar” och köttbullar som såldes. Hur besviken blev jag inte ? Just för att jag hade förväntningar på att det skulle smaka ungefär likvärdigt. Jag fick fel introduktion helt enkelt.

Med det sagt, så skulle jag hellre vilja döpa den här efterrätten till något helt annat egentligen.

MEN jag måste ändå ge en viss eloge till @icasverige och deras egna vegetariska sortiment. Jag skulle vilja säga att många försöker och få lyckas. Men deras ersättningsprodukter i form av schnizlar med mer är ett fantastiskt halvfabrikat för stressiga stunder. Bra jobbat! Det är både smak och konsistens som ska lira. Nu är det otroligt lättillgängligt, till och med de minsta butikerna har köpt hem det. Det går framåt.

Du vet väl att du kan följa Vegohimlen på Facebook och på Instagram som @vegohimlens? Hoppas att vi ses där!

cashewglass

 

Cashewglass med kanelswirl och vanilj:

Grundrecept:

4 dl cashewnötter 

3 msk lönnsirap

2 msk kokosolja

1 tsk vaniljextrakt

Fyllning 1

2 msk lönnsirap

2 tsk malen kanel

Fyllning 2

chokladknappar (om du vill )

Fler tips på fyllningar / smaksättningar:

  • 150g smält mörk choklad
  • 1 dl jordnötssmör
  • 1/5 dl kokos och 1 mogen banan

cashewglass raw

Cashewglass – steg för steg:

1- Lägg cashewnötterna i blöt i 2-3 timmar

2. Mixa nötter med lönnsirap, kokosolja och vaniljextrakt

4. Lägg i en förslutbar burk

5. Lägg undan en bit av cashewblandningen för fyllning 2 om du vill göra den. blanda ihop fyllning 1, och häll över den. Blanda runt lite.

6. Blanda ned chokladknapparna i den sparade delen. På med locket och stoppa cashewglassen i frysen i en timme. Servera!

7. Burken förvarar jag sedan i kylen, och lägger i frysen ca 30 min innan jag vill äta lite, så att det blir riktigt kallt och gott. 

cashewglass kanel

 

Gillade du mitt recept på cashewglass? Här kommer mer gottigheter i glassformat! Veganska såklart!

Krämig glass på gröna druvor och banan

Indisk Mango lassi med kardemumma och vanilj

Melonglass på pinne, med kokos och lime

Matchaglass

Hallonglass

Krämig chokladglass

Vegoglass med mango och passion

Ta hand om er godingar! / Kamilla

 

 

 

Lämna ett svar