Ungersk gulasch är så gott, och vegetarisk gulasch är verkligen inget undantag. Vitlöks och timjandoftande puttrar den på spisen i höstmörkret.
För ett ungefär ett år sedan var vi i Budapest – Gulaschens hemland. Som jag älskade att uppleva hösten i den staden. Verkligen något jag rekommenderar. Kanske inte just till småbarnsfamiljen, men om du har lite större barn eller åker på tu man hand, så kommer du inte att bli besviken. Heller inte om du tycker om att äta. Eller fika för den delen. Det är restauranger och fik nästan överallt och många kedjor som fokuserar på vegetarisk mat. Men även på vegansk och nyttig mat.
Jag tycker att man ligger mycket längre fram i den vegetariska / veganska livsstilen i många andra länder i Europa, än här i Sverige. Hur mäter jag det då? Jo i antalet restauranger av totalen som har veganskt / vegetariskt tema. Vi har långt kvar här, om vi ska nå samma level. Jag jämför med öst och centraleuropa främst, där jag själv reser en del.
Nu ska jag bjuda på två restaurangtips från just Budapest. Om jag skulle åka tillbaka till Budapest över en dag, och äta lunch och middag, så skulle jag äta min lunch på HummusBar och sedan en romantisk middag på en Georgisk restaurang i Budapest som heter Hachapuri. Du kommer inte att bli besviken. SÅ god mat.
Du vet väl att du kan följa Vegohimlen både på Instagram och på Facebook. Vi ses där!
Timjandoftande vegetarisk gulasch
ca 6 portioner
Quorn eller soyabitar
olja till stekning
3 stora röda paprikor
4 scharlottenlökar
4 pressade vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1/2 tsk mild chili
2 tsk rökt paprikapulver
4 msk grönsaksfond
5 dl vatten
6 medelstora potatisar
4 msk tomatpuré
salt
peppar
Havrefraiche eller Rysk yoghurt
Färsk timjan och persilja
Vegetarisk gulasch – steg för steg:
- Skala löken och skär den och paprikan i grova bitar.
- Stek löken i olja, tills löken är genomskinlig.
- Tillsätt paprikan och stek i ca 5 minuter till utan omrörning. När paprikan börjat få lite färg, tillsätt spiskummin, chilipulver, paprikapulver, fond och vatten. Rör om.
- Skala och tärna potatisen grovt och lägg ned i grytan. Låt puttra på låg temperatur i ca 30 minuter eller tills potatisen är mjuk och fin,
- Smaka av med salt och peppar, och kanske lite mer fond, och servera med en stor klick fraiche. Toppa med lite färsk timjan och persilja.
Krämig tofugryta med citron och vitlök
Veganska gryta med potatis och blomkål
Må så gott nu, alla plantisar 🙂
/K