bästa focaccian med ljuvlig medelhavsfyllning

Bästa focaccian i stan är fylld med svarta oliver, vitlök, timjan, soltorkade tomater, rödlök och valnötter. Så ljuvlig, såväl varm som kall. Utmärkt att servera som förrätt eller som tilltugg till en god sallad. Den går utmärkt att förbereda i förtid. Den bästa focaccian är naturligtvis en helt vegansk focaccia.

Nu är jag verkligen inne i semester flowet. Det märker jag eftersom jag inte har en aning om vilken dag det är. I dag var jag helt ensam i huset hela dagen lång. Jag och hönorna det vill säga. Vad gjorde jag då? Jo jag sprang mina 5 km i 28 graders hetta som vanligt i morse. Ingen skugga på hela vägen. Nära att spy sista rakstreckan.

Åt sedan en grymt god frukost på raw gröt och sedan matade jag hönorna. De äter direkt från mina händer vilket jag älskar.

Sedan var det dags för stretch (yoga) och en liten meditation i ladan som är förhållandevis sval. Kan tipsa om appen Jiyo meditation om du är nybörjare.  appen Sattva är också bra om du är ovan. Där kan du steg för steg lära dig mer om vad det innebär med djupare avslappning.

Summerat så har jag haft en underbar dag, och så kommer jag att få bjuda bästa focaccian till kvällen.

Glöm inte att följa och gilla Vegohimlen på Facebook och följa på Instagram!

bästa focaccian

Bästa foccacian – detta behöver du:

25 g 1/2 paket jäst

3 dl fingervarmt vatten

2 msk lönnsirap/honung + lite till topping

0,5 dl olivolja

1 msk fling/havssalt

8 dl vetemjöl eller 4 dl vetemjöl och 4 dl vetemjöl

1 näve färsk timjan

4 finhackade soltorkade tomater

4 finhackade spanska svarta oliver ( eller andra kärnfria)

1 näve valnötter för garnering

4 tunna skivor rödlök

1 pressad vitlök

1 msk citronsaft

Flingsalt & olivolja till plåten och utbakningen

bästa focaccian
Bästa focaccian är garnerad med halverade körsbärstomater och valnötter!

Så här gör du bästa focaccian i stan:

  1. Vispa ut jästen med vatten, olivolja, lönnsirap/ honung och flingsalt i en bunke.
    Tillsätt vetemjöl/dinkelmjöl, lite i taget och arbeta samman till en deg eller kör i matberedare.
  2. Låt degen jäsa till ungefär dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 40 minuter.
  3. Sätt nu ugnen på 250 grader.
  4. Häll ut degen på mjölat bakbord, knåda degen och lägg sedan på en oljad plåt med lite flingsalt i botten.
  5. Platta ut degen tills den är cirka 1-2 cm tjock och låt åter jäsa till dubbel storlek, ungefär 30 minuter. Gör hål i degen med fingrarna. Strö på olivolja och flingsalt. 
  6. Blanda ihop soltorkade tomater, oliver, vitlök, rödlök och timjan. Tryck ned blandningen i hålen.
  7. Baka brödet i mitten av ugnen tills det fått lite färg, cirka 10 minuter.
  8. Strö över valnötter, lite citronsaft och lönnsirap/honung.
  9. Toppa möjligen med lite färska delade körsbärstomter.

bästa focaccian

Tyckte du mitt recept på den bästa focaccian, så kanske  du också gillar:

Saftigt bananbröd

Knäckebrödspizza med böndipp

Sötpotatisbröd med syrligt äpple

Ha det fantastiskt i vår heta sommar, och glöm inte att testa den ( enligt mig) bästa focaccian. / vego-Kamilla

 

 

2 svar på ”bästa focaccian med ljuvlig medelhavsfyllning”

  1. Karin Flod skriver:

    Härliga recept du lagar !!

  2. Men vilken gullhöna du är Karin!

Lämna ett svar