Pizza med potatisbotten, vitlök, champinjoner, tomat, sparris och annat gott. Värsta bästa helgmyset. Härligast är när du förgräddar potatisbottnen som innehåller vitlök. Doften som sprider sig i huset. Ljuvligt.
Jag tycker att pizzan blir godare ju tunnare den är. Men jag är en person som inte är särskilt förtjust i tjocka pizzabottnar överlag.
Till den här pizzan använder vi fast potatis, det blir bäst. När jag är färdig med pizzor där degen är gjord på blomkål, eller potatis, så känns det alltid som att jag tar ut något slags bakverk ur ugnen.
Pizza på potatisbotten är löjligt gott. Testa det redan till helgen!
Själv fortsätter jag min slappa semester-livsstil med att inte laga mat, men äta massor med mat. Härligt härlig men farligt farligt. Haha!
Sedan tycker jag att jag blir lite väl intresserad av hur restaurangmaten som jag ska äta har blivit lagad och så vidare. Matnörden.
Du vet väl att vegohimlen finns både på Facebook och på Instagram!
Ingredienser till pizza med potatisbotten:
Räcker till en stor pizza eller till två mindre
ca 10 dl skalad och fintärnad fast potatis
2,5 dl havremjöl ( glutenfritt eller använd durramjöl)
1 matsked balsamvinäger eller äppelcidervinäger
1 matsked olivolja
1 tesked torkad basilika
1 tesked torkad oregano
1 1/2 tesked vitlökspulver
1/2 tesked havssalt
1 nypa chiliflakes
Topping:
2 dl tomatsås
1 knippe förstekt sparris
3 skivade tomater
1 rödlök i fint skurna ringar
50 g champinjoner i fina skivor
ca 100 g riven ost. Vegan eller vilken du vill. Jag älskar numer verklligen vegansk ost även på pizza jippie.
Salt och peppar efter tycke och smak
Så här gör du din pizza med potatisbotten:
- Mät upp potatis och koka eller ånga försiktigt i ca 30 minuter tills de är så mjuka att du enkelt kan föra en gaffel genom dem.
- Gör ett veganägg enligt instruktioner i länken i ingredienslistan. Tar ca 7 minuter för fröna att dra.
- Förvärm ugn till 180 grader
- Lägg potatisen i en skål och mosa och blanda den ordentligt.
- Tillsätt veganägget, havremjöl, och resten av ingredienserna.
- Baka ihop ordentligt, mjölet ska vara helt inbakat, och konsistensen ska vara klibbig men något smidig.
- Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och ”smörj” bakplåtspappret med en matsked olivolja.
- Bred ut din pizza med potatisbotten med en slickepott om du har. Jag brukar göra botten ca 0,5-1 cm tjock.
- Förgrädda pizzabotten i ca 15-20 minuter. Låt svalna.
- Lägg först på eventuell ost, sedan toppingen
- Höj värmen till 225 grader.
- Grädda i ca 15-20 minuter eller tills pizzan har fått fin en gyllne färg.
Låt din pizza med potatisbotten vila i ca 5 minuter.
Vegohimlens härliga vegetariska parmesan är fantastisk som lätt topping till den här pizzan, ett litet tips bara.
Sprinkla på lite precis innan du äter din pizza.
Ta hand om er – och baka nu pizza med potatisbotten!!
Kram!
Jag antar att du förgräddar botten och sedan på med topping och in i ugnen igen?
Hej Lena, ja det stämmer bra. Jag kan förtydliga det.
Lycka till med pizza-bakeriet.