vegansk festmåltid för att kicka igång 2020

vegansk festmåltid

En vegansk festmåltid är vär ändå det perfekta sättet att öppna 2020. Jag lagade många mindre veganska rätter, och vill gärna dela några med er som jag blev lite extra nöjd med. Efterrätten är inte med, eftersom det var barnen som fick bestämma på sötsaksfronten. Så ni kan nog gissa er till att den skulle skrämma iväg vilken vegan som helst, haha.

Jag hoppas ni alla har haft en fantastisk julledighet. Många långa och sköna dagar med familj och vänner. Antingen hemma eller vid varmare breddgrader kanske. Själv undrar jag (som alltid) vart tiden egentligen tog vägen. Ett av mina viktigaste mål under ledigheten, har varit avslappning och sömn. För mig är det så lyxigt att få sova ut på morgonen till exempel. Jag avskyr tidiga morgnar. 

För mig är matlagningen ( än så länge ) endast en hobby, som får mig att må bra och slappna av. Det är en slags återhämtning och meditation helt enkelt. 

jag har försökt att jobba mer med mina stories på Instagram. Följ mig gärna där och på Facebook.

Nedan följer tips på en vegansk festmåltid som jag definitivt kommer att göra fler gånger.

vegansk festmåltid
Bra start på en vegansk festmåltid

 

Vitlöksdoftande toast Skagen med avocadoröra

4-6 personer

Vitt bröd, räkna på en skiva per person.

1 vitlöksklyfta

2 avocados

Citron till garnering

Röra:

Röd tångrom – ca 5 teskedar

2 dl havrefraiche

1/2 liten rödlök, finhackad

salt och peppar

 

Vitlöksdoftande toast Skagen med avocadoröra – steg för steg:

  1. Mosa avocado, krydda med salt och peppar
  2. Rör ihop ingredienser till röran. Krydda med salt och peppar
  3. Rosta brödskivorna i brödrost eller i ugn
  4. Skär bort översta kanten på vitlöksklyftan och grid försiktigt in brödskivorna.
  5. Lägg på avokado och ”skagen” röran – toppa med citron.

vegansk festmåltid

Bakad spetskål med brynta valnötter och havssalt

Jag serverade rätterna som tapas, och då räcker de till ca 6 personer.

1-2 st  spetskål

olivolja

1 -2  msk mjölkfritt smör 

1 tsk lönnsirap

2 dl krossade valnötter

ca 1 dl rostad lök

Havssalt + peppar

färsk persilja som garnering

 

Vegansk festmåltid – Bakad spetskål med brynta valnötter och havssalt – steg för steg:

vegansk festmåltid

  1. Ugn på 200 grader
  2. Dela spetskålen i ”klyftor”.
  3. Salta, peppra och ringla över olivolja
  4. Baka i ugnsssäker form i ca 30 minuter. Täck över om spetskålen för för mycket färg för snabbt. Den ska bli mjuk.
  5. Bryn valnötterna i smör och lönnirap under omrörning i ca 5 minuter.
  6. Toppa spetskålen med vanötter och rostad lök

vegansk festmåltid

Fänkål och äppelsallad med citron

2 st fänkålsstånd

2 st fasta äpplen

1 knippe bladpesilja

fint skivad rödlök

Dressing

0,5 st normalstor citron (saften)

2 msk balsamvinäger

2 msk rapsolja

2 msk agavesirap 

2 msk vatten

salt peppar

Vegansk festmåltid – Fänkål och äppelsallad med citron – steg för steg:

  1. Skiva äpple och fänkålen väldigt tunt. Lägg i en skål hop med rödlök och pressa över citron
  2. Blanda ingredienserna till dressingen och smaka av med kryddor
  3. Häll över dressingen och blanda och låt stå i någon minut.
  4. Hacka de färska kryddorna och blanda i din fänkålssallad.

Hoppas att ni hittade något att inspireras av bland mina tips på en vegansk festmåltid. Kika gäran vidare på startsidan för med vego-inspitarion!

Kram och en riktigt god start på 2020 önskar jag er alla!!

/ K

 

 

Lämna ett svar