Vegansk kålpudding har blivit en riktig storfavorit hemma hos oss. Ogillar du kål ? Hatar du pudding ? Det spelar ingen roll, denna veganska variant av kålpudding älskar alla.
Vad är hemligheten ? Jo, jag tror att det har att göra med att vitkålen blir så mjukbakad att den smälter i munnen. Det kan också ha att göra med den lilla slicken sirap som gifter sig så bra med soyafärsen. För det gör den verkligen.
Jag brukar ju inte vara den som försöker efterapa svensk husmanskost i mina recept av den enkla anledningen, att jag inte tror att det kommer att hjälpa veganiseringen eller öka ätandet av vegetarisk mat på lång sikt. Jag tror tvärtom.
Man kan inte förvänta sig att den ”omgjorda” maten ska smaka likadant. En bättre taktik är att ta in vegomaten som någonting helt nytt. Således, är det bättre att initialt börja laga vegomat med ett annat mindset i stället för att försöka göra exakt samma mat som man alltid har lagat och föröka få det vego. Då blir du snabbt besviken och tappar hoppet på en gång.
Men du som har varit vegetarian / vegan en längre period – du vet ju att man faktiskt med tiden glömmer bort hur köttet smakar. Du som har nått den nivån – du kan gå in och börja laga husmanskost, och gamla favoriter (som vegansk kålpudding tex) och göra nya smakupptäckter. Det är, enligt mig, en bra stategi för hållbart vegoätande.
Du vet väl att du kan få mer inspiration och följa @Vegohimlens på Instagram och Vegohimlen på Facebook.
Vegansk kålpudding
Räcker till 4 hungriga
Ugn på 175
Kålröra
700 g vitkål ( 1 kålhuvud)
1 stor gul l lök
2 msk sirap
Färs
500 g soyafärs
1,5 dl havregrädde
1 msk ljus sirap
2 msk vegofond
2 msk vatten
1 msk kinesisk soya
1 nypa salt
malen vitpeppar
Rårörda lingon till serveringen.
Vegansk kålpudding – steg för steg:
- Strimla kålhuvudet och hacka löken.
- Bryn kål och lök halvmjuk i omgångar i en stor stekpanna eller stekgryta.
- Bryn soyafärs och blanda i alla ingredienser. Låt puttra i någon minut.
- Lägg hälften av kålblandningen i botten på en ugnsform. På med all färssås, och avsluta med resten av kålen.
- Baka i ugn i ca 40 minuter. Kålpuddingen ska få fin färg.
- Servera med potatis och rårörda lingon.
Tyckte du om mitt recept på vegansk kålpudding, då kommer du gilla dessa gratänger.
Vegansk gratäng med gnocchi och rostad lök
Italiensk auberginegratäng med tomat
Vegansk cannelloni med spenat och zucchini
Ha en finfin vecka. Kram /K