smulpaj med jordgubbar och rabarber

smulpaj med jordgubbar

Smulpaj med jordgubbar och rabarber är en del av sommarens ljuvligaste. Eller vaniljsås med smulpaj så som jag äter den. Jag är en sann vaniljsås-knarkare.

Smälter i munnen. Smulpaj slår många andra efterrättspajer tycker jag. Det är både knaprigt och krämigt i en enda tugga.

Jag har ett orginalrecept som jag lärde mig i huvudet för länge sedan. Det receptet brukar jag variera med olika typer av nötter och också variera sötningsmetod. Ibland kör jag mandelmassa, i bland lönnsirap eller agave. Lite beroende på vad jag har hemma och vilka bär om ska användas. Men säg att den här pajen bakas hemma i min residens i snitt två gånger i veckan under sommarhalvåret. Det härligaste är när mina björnbär och vinbär börjar mogna. Då är det highlife. Då gör jag en smulpajsdeg varje kväll till efterrätt.

Ett tips från coachen är att inte strunta i att kyla pajdegen innan gräddning. Det blir bättre (ok, snyggare) smulor då. Man kan i bland se på mina pajer att jag är alldeles för otålig. Smulorna blir mer som korvar än smulor, när degen inte får vila i kylen. Anledningen är att de smälter direkt när de kommer in i varma ugnen.

Du vet väl att Vegohimlen finns att följa både på Fejsan och Insta 🙂

smulpaj med jordgubbar

 

Smulpaj med jordgubbar och rabarber

Räcker till en stor pajform.

3 st rabarberstänger

ca 7 stora skivade jordgubbar

2 msk sirap + 2 msk vatten

1 msk potatismjöl

 

Smuldeg:

150 g mjölkfritt smör

1/2 dl socker, jag använder kokossocker

1 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 dl krossade valnötter

1 dl kokosflingor

1 tsk vaniljsocker

1 krm kardemumma

1 krm kanel

1 krm salt

smulpaj med jordgubbar

Smulpaj med jordgubbar och rabarber – steg för steg

Sätt ugnen på 225 grader

 1. Låt smöret bli rumstempererat, och blanda sedan ihop alla ingredienser till själva smuldegen. Låt degen vila i kylen i ca 20 minuter.
 2. Skala och skär rabarber i skivor ca 1 -2 cm.
 3. Lägg den i botten på en kastrull och låt koka försiktigt med sirap i ca 5 minuter. 
 4. Ta bort från plattan och rör i potatismjöl och addera jordgubbarna
 5. Sprid ut i botten av en ugnsfast form
 6. Smula över smuldegen över blandningen.
 7. Dekorera med lite valnötter
 8. In i ugnen i ca 20 minuter och tills pajen fått fin färg
 9. Servera med vaniljsås. Jag kör en havrebaserad som är grym.
smulpaj med jordgubbar
Smulpaj med jordgubbar och rabarber. Drömmigt.

 

Tyckte du om mitt recept på smulpaj med jordgubbar och rabarber? Kolla in hela kategorin med efterrätter och raw vetja !

Stor vegokram / K

Ett svar på ”smulpaj med jordgubbar och rabarber”

 1. Embla skriver:

  Ser sjukt gott ut. Skönt att se att det är fler än jag som är vaniljsås – narcos.

Lämna ett svar