Hemgjort cashewsmör i stället för vanligt smör på mackan kanske? Det är bara ett av de många användningsområden som finns för detta härliga cashewsmör. Visst, det finns numer på hyllorna i butik, men att göra sitt eget är både långt mer kostnadseffektivt, men också så mycket godare. Nötternas naturliga smak lyfts fram på ett helt fantastiskt sätt.
Jag har alltid en burk med nötsmör hemma i kylen. I blanda cashew, men även mitt krämiga och goda mandelsmör brukar finnas. Särskilt med chokladsmak. För att inte tala om vilken jordnötssmörs-junkey jag är.
Vårt avlånga land är så härligt nu när våren äntligen är här. Jag känner mig på nytt född, och nästan som att jag helt glömt bort hur det är att leva med ljuset. Det är jag förmodligen inte ensam om. Vi har planerat sommarens resor, och är inne på höstens planering. Älskar att ha ett uppstyrt och planerat liv. Sådan är jag.
Detta använder jag hemgjort cashewsmör till:
- I stället för smör på smörgås
- I grytor för en mustigare smak
- I bakning, både av bröd och kakor i stället för en del av smöret
- I raw godis i stället för jordnötssmöret eller kokosolja
- I smoothies
- Blanda i glass (smaksättningar längre ned i inlägget)
- I gröten
- Äter en stor sked om dagen då den är rik på protein och magnesium
Gillar du mina recept och vill ha mer inspiration, så finns jag på Instagram och på Facebook.
Detta behöver du för att göra hemgjort cashewsmör med Vegohimlen:
250 g cashewnötter.
3 nypor salt
3 msk ekologisk rapsolja ( det går även utan beroende på mixer)
Så här gör du hemgjort cashewsmör
- Lägg i cashewnötter och salt i en mixer ( helst en med hög hastighet)
- Mixa nötterna till ett fint mjöl, du får nog skrapa ned från kanterna ett par gånger.
- Har du en bra mixer, så fortsätter du köra på tills nötternas egen olja frigörs. De tar några minuter och lite tålamod. Då hoppar du över steg 4.
- Häll i rapsoljan och mixa till en slät smet.
- Tillsätt möjligen lite extra rapsolja om du vill ha smöret krämigare
- Tillsätt eventuell smaksättning, se längre ned för förslag.
Olika smaskiga tips till smaksättningar på hemgjort cashewsmör:
- Tillsätt 1 msk kakao och 4 dadlar för att få ett sött och chokladigt cashewsmör.
- Tillsätt 2 msk agave/honung och 1 tsk kanel för en härligt fyllig smak
- Använd samma mängd kokosolja i stället för rapsolja för att få kokossmak på smöret.
- Naturell, gott som det är!
Spana in min kategori för raw, där du hittar mer nötsmör och andra godsaker.
Ta hand om er / Kamilla på Vegohimlen