Baka på svarta bönor, hasselnötter och ge dem en härligt fyllig smak av choklad. I det här ljuvliga baket behövs varken smör eller ägg, vilket gör kakorna såväl veganska som laktos och glutenfria. Helt i min smak med andra ord.
Ett stort plus är att, precis som med mina krämiga brownies bakad på bönor, blir dessa nyttiga små stycken även älskade av småttingarna i sällskapet.
Vegohimlen finns både på Instagram och på Facebook. Kom och följ mig där!
Detta behöver du för att baka på svarta bönor:
3 dl rostade hasselnötter
1 förpackning svarta kokta bönor (380g)
1/2 dl kakao
2 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver
3/4 dl rörsocker eller byt mot kokossocker om du vill ha det ännu mer hälsosamt
1 krm flingsalt
Hackade hasselnötter att strö över
Så här gör du dessa krämiga kakor:
Ugn på 175 grader, räcker till ca 10-12 kakor i mellanstorlek
- Rosta hasselnötterna i en torr panna på hög värme under övervakning. De är klara när det börjar dofta gott av rostade nötter.
- Häll över nötterna i en matberedare, kör tills nötterna har blivit till nötsmör. Här får du plocka fram tålamodet. Du får sluta i bland och ta ned nötter från kanterna. Det tar olika lång tid med olika mixrar och matberedare.
- Häll av bönorna, skölj i rinnande vatten
- Tillsätt bönor, socker, kakao, vaniljpulver, bakpulver och flingsalt i matberedaren och kör till en jämn smet.
- Forma 10-12 kakor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Strö över hasselnötshacket och tryck till lite med fingrarna.
- Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter
- Låt kallna och förvara gärna i kylen.
Ååhhh de blir så krämiga och härliga, samt att de håller ihop så bra, vilket i bland kan vara en utmaning när du bakar helt utan ägg eller smör. Kakorna räckte i 2 timmar här hemma. Att baka på svarta bönor ger ett fantastiskt resultat.
Vill du ha mer nyttig snask-inspo. Min raw kategori är full av just sådant.
Här finner du recept på allsköns sötsaker!
Ha en riktigt fin och mysig fredag, och helg!
/ Kamilla
Kakorna blev SÅ goda. Äääällllsk!
Roligt att höra!!!
Dom här är väldigt goda. Tack för recept! Hade aldrig tänkt på svarta bönor som ingrediens själv.
🙂 Kul att du tyckte om det.