Äppelflarn, eller en slags äppelkaka egentligen. I alla fall, för dig som gillar när det går fort, och är enkelt att bjuda på godsaker. Här har du din grej.
Det är ju helt fantastiskt att få bjuda på nybakat, men det kan innebära ett stressmoment. Du kanske har lagat och serverat mat precis innan. Det ska städas i köket, och att baka något eget kan vara det lilla extra som du inte orkar med.
Men då finns dessa små guldkorn. Vegohimlens äppelflarn. Nu är det äppelsäsong, och längst ned i inlägget har jag delat med mig av mina absoluta äppelfavoriter.
Det bästa med matlagningen är doften som sprider sig hemma. Speciellt när det handlar om äpplen som bakas i ugnen.
Du vet väl att du kan följa vegohimlen på Instagram och på Facebook.
Äppelflarn med mandelmassa – du behöver:
ca 8 personer
1 rulle smördeg 250g
100 g manselmassa
5 röda äpplen
1 ägg ( eller skippa ägget, det blir gott även utan)
1/2 dl socker
1/2 tesked kardemumma
1/2 dl hackad mandel ( jag hade flagad mandel)
2 dl havregrädde / vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
Äppelflarn med mandelmassa – steg för steg:
- Sätt ugnen på 200 g
- Rulla ut smördegen, och skär i två remsor på längden, lägg på en bakplåtpappeprsklädd plåt.
- Riv mandelmassan och strö över
- Dela och kärna ur äpplen. Skär i tunna skivor och fördela på smördegen i ett fint mönster.
- Pensla med uppvispat ägg, strö öve socker, kardemumma och mandel.
- Grädda imitten av ugnen i 15 min, tills den fått en fin gulddig färg.
- Låt svalna och skär i bitar.
- Vispa grädden och blanda i vaniljsocker – servera till
Härligt med en klick havregrädde till!
Innan ugn, ser den ut såhär!
Gillade ni mitt recept på äppelflarn, så kommer ni verkligen gilla dessa höstiga äppelrecept:
Äppelrosor med mandelmassa och kanel
Snabb efterrätt med äpple och mandel
Önskar er kärlek och frid / K