Pizza på sötpotatisbotten som är kryddad med härlig vitlök och örter. I dag toppar vi pizzan med smakrik kronärtskocka och massor av tomater. Pizzan är helt vegansk samt glutenfri. Kan det bli bättre? Kroppen jublar ju, hör ni inte?
Sötpotatisen är mer besläktad med moroten trots sitt namn, och innehåller massa nyttigt betakaroten.
När jag gör den här pizzan, så försöker jag få botten så tunn som möjligt, så pizzan blir större eller blir två pizzor. Det där är en smaksak, och jag är inte förtjust i pizzadeg överlag. När du gör pizza på sötpotatisbotten så vill jag även flagga för att den är mer mättande än vanlig pizza. Jag tycker lätt att detta recept räcker till minst två personer.
Vegohimlen finns på Instagram och på Facebook, följ mig där för mer härlig vego-inspiration!
Ingredienser till pizza på sötpotatisbotten:
Räcker till en stor pizza eller till två mindre
ca 10 dl skalad och fintärnad sötpotatis
2,5 dl havremjöl ( glutenfritt eller använd durramjöl)
1 matsked olivolja
1 matsked balsamvinäger eller äppelcidervinäger
1 tesked torkad basilika
1 tesked torkad oregano
1 1/2 tesked vitlökspulver
1/2 tesked havssalt
1 nypa chiliflakes
Topping:
2 dl tomatsås
5 kronärtskocksbottnar skivade i mindre bitar
1 ask körsbärstomater
ca 100 g riven ost. Vegan eller vilken du vill. Jag har verkligen vant mig vid vegansk ost även på pizza jippie.
1 kruka gräslök till topping.
Så här gör du Vegohimlens smaskiga pizza på sötpotatisbotten:
Mät upp sötpotatisen och ånga eller koka försiktigt i ca 30 minuter tills de är så mjuka att du enkelt kan föra en gaffel genom.
Tillverka ett veganägg enligt instruktioner i länken i ingredienslistan. Tar ca 7 minuter för fröna att dra.
Förvärm ugnen till 180 grader
Lägg sötpotatisen i en skål och mosa den ordentligt.
Tillsätt veganägget, havremjölet, och resten av ingredienserna.
Baka ihop ordentligt, mjölet ska vara helt inbakat, och konsistensen ska vara klibbig men något stretchig.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och ”smörj” bakplåtspappret något med en gnutta olivolja.
Bre ut sötpotatisdegen, lämpligtvis med en slickepott om du har. Jag brukar göra botten ca 1 cm tunn.
Grädda i ugnen i ca 25-30 minuter eller tills din pizzabotten har fått en gyllne färg.
Låt vila i ca 5 minuter.
Jag tyckte att jag gjorde min pizza på sötpotatisbotten ganska tunn, men hade velat ha den ännu tunnare. Jag gillar tunna bottnar, samt att jag tycker att det blir för sött annars. Men var inte blyg med kryddorna, då blandas smakerna väl med det söta. Sötpotatis är väldigt nyttigt.
Topping till Pizza på sötpotatisbotten:
Höj ugnstempen till 225 grader
På med toppingen, börja med osten enligt den gamla fina pizzeriaknepet. Annars får du varma mackor style på pizzan.
Grädda i 5-10 minuter eller tills osten har fått en fin färg.
Klipp gräslöken över pizzan
Servera genast.
Blir det något över, så håller det i kylen i max 4 dagar.
Den här pizzan är en riktig hit för dig som gillar sötpotatis. Nästa gång ska jag testa med oliver på. Jag tror på smakbrytningen mellan det söta i botten och det salta i riktigt stora salta och härliga grekiska oliver.
Lycka till i köket/ Kamilla
Blev du sugen på fler veganska recept, så finns det här
Är du vegetarian och behöver mer inspiration, så får du det här