veganskt mellanmål till barnen eller godis till mig

veganskt mellanmål

Gott veganskt mellanmål, eller varför inte godis. Jag tycker i alla fall att det är gott som godis. Så mellanmål till barnen och godis till mig då.

Muslibars är så tacksamma att göra, eftersom du kan fylla dem med allt möjligt. Själv har jag alltid olika påsar med nötter och russin öppna i skåpet. När jag gör mina bars, så passar jag på att rensa ut allt som tar plats i form av öppna förpackningar. Jag passar även på att lägga i nyttigheter, såsom linfrön och annat som jag vill att barnen får i sig.

Jag har experimenterat lite med andelen sirap, och det funkar fint att dra ned på det en aning, om du är försiktig med ditt sockerintag. 1 1/2 dl kan gott räcka. Men du bör ha i åtanke att det delvis är det klibbiga söta i sirapen som faktiskt gör att barsen håller ihop detta veganska mellanmål. Kom ihåg att det är ett veganskt recept. Vanligtvis finns ägg med i recept på bars.

 

Du vet väl att du kan gilla och följa Vegohimlen på Instagram och Facebook ? Hoppas vi ses där.

veganskt mellanmål

Nedan ser du muslikakan innan den skärs i bitar. Kom ihåg att låta den svalna innan du skär.

veganskt snacks

Veganskt mellammål – muslibars

5 dl havregryn

2 dl sötmandel, skalad eller oskalad efter smak

1 dl hasselnötter

1/2 finhackade aprikoser

1 dl kokosfllingor

1/2 dl linfrön

1 nypa havssalt

1/3 tsk vaniljpulver

2 dl lönnsirap

1 dl honung eller agavesirap

2 dl jordnötssmör

2 dl torkade bär, jag använde tranbär. Russin och blåbär är grymt gott också.

veganskt mellis

Muslibars – steg för steg:

  1. Ugn på 160 grader
  2. Hacka nötterna grovt. Blanda havregryn, nötter, linfrön, kokos, sesamfrön i en bunke.
  3. Häll över blandningen på ett bakplåtspapper och sprid ut. Rosta i ugnen i ca 15 min. Rör om lite efter halva tiden.
  4. Klä en fyrkantig form (ca 23×23) med bakplåtspapper.
  5. Smält jordnötssmör med lönnsirap, vanilj och salt i en kastrull. Rör tills du får en trögflytande massa.
  6. Ta ut havregrynsblandningen och häll i en stor skål, tillsätt torkade bär.
  7. Häll på den varma sirap och jordnötsröran och blanda noga ihop med en slev.
  8. Häll över blandningen i formen och packa och platta ihop den.
  9. Grädda i 15 -20 minuter liter beroende på kakans tjocklek. Övergrädda inte, då faller de sönder lättare. Kakan ska få litet ätt färg.
  10. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna helt.
  11. Skär dina enkla bars i stänger.

OBS! Det är viktigt att muslikakan är helt avsvalnad innan du skär och att kniven är vass, annars kan barsen faktiskt gå sönder.

TIPS – Det som blir över efter att du skurit dina bars, är jättegott att bara strö över gröt eller yoghurt eller liknande.

veganskt mellanmål 1

Tyckte ni om Vegohimlens recept på Veganskt mellanmål ? Gå då gärna in här på kategorin frukost och se dig om 🙂

Ha en härlig vecka!

/K

Lämna ett svar