Jag bara älskar dessa saftiga saffransbullar, generöst fyllda med en kräm på mandelmassa och annat gott. Faktiskt har jag blivit något bättre på att använda saffran i köket året om, men trots det, så är det en speciell känsla att baka på advent. Jag är som ett barn. Hela december är magisk. Det är barnen och djuren som skapar magi.
När vi ändå talar om djur. Jag har blivit med katt. Så himla söt är han. Det tog lång tid innan vi kom fram till vilken ras det skulle vara. Men när vi väl hittade rätt så var det bara det som gällde. Det tar sin tid att hitta en uppfödare som passar, och att sedan vänta på ungar.
Vi valde vår katt efter temparament och utseende. Jag älskar verkligen rasen. Man blir så glad av den. Rasen heter Brittish shorthair och alla förväntningar infriades. Underbar liten individ. Han är SÅ älskad. Han har många prisbelönta släktingar, så kanske blir det utställning för honom när han blir lite störrre. Arion som han heter enligt sin stamtavla, är dessutom svart, vilket jag tycker är magiskt. Im a mad caaaaatladyyy now, haha! I bland händer det dock att jag kallar honom för (Baby) Yoda 🙂
Men ni vet ju, kärt barn har många namn.
Katten i filmen ”Alice i underlandet” är inspirerad av den här kattrasen.
Nu har jag verkligen hittat en kombo av djur som gör mig riktigt lycklig. Häst + katt = kärlek
Du vet väl att du kan följa Vegohimlen på Instagram @vegohimlens och på Facebook ?
Saftiga saffransbullar
ca 20 – 25 st
1 paket saffran 0,5 g. ( ta två-du är värd det)
1 1/2 dl muscovadosocker
2 1/2 dl växtmjölk eller mandelmjölk
1/2 tsk salt
1/2 pkt jäst
100 g vegetabiliskt eller mjölkfritt smör
1/2 burk (havre) cremefraiche eller motsvarande + 1 tsk vaniljpulver ( det blir fylligare bullar. Soygurt med vaniljsmak funkar bra.
10-12 dl vetemjöl
Till fyllningen
200 g mandelmassa
150 g vegetabiliskt eller mjölkfritt smör
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
Veganska lussebullar med krämfyllning Steg – för steg :
Ugn på 225 grader.
- Smält smör och häll i mjölk, kolla så att det blir fingervarmt
- blanda med saffran och allt annat och det mesta av mjölet.
- Knåda ihop ordentligt eller kör i 5 minuter i bakmaskin.
- Låt jäsa under bakduki 35 minuter
- Blanda ihop allt till fyllningen ordentligt – låt det vara rumsvarmt.
- När degen jäst färdigt, dela i två delar. Kavla ut varje del till en tektangel.
- Bred på fyllning, rulla ihop och skär i skivor. Lägg skivorna direkt på ett bakplåtspapper på en plåt.
- Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter
- Pensla eventuellt med lite vatten / växtmjölk
- Grädda i ca 10 minuter på 225 grader.
Tyckte du om mitt recept på saftiga saffransbullar, så kommer fler härligheter nedan.
Veganska småkakor med sylt ovh vanilj
Nötkakor med choklad – veganska
Vegokakor med hampa och ingefära
Ha en riktigt härlig vecka! /K