Plantbaserad mat och recept blogg

Plantbaserad mat är något som jag brinner starkt för. På min blogg finns det härlig plantbaserad inspiration under kategorin vegansk mat.

Att laga vegansk och plantbaserad mat är något som jag verkligen ser som en riktig utmaning. Att få bjuda på en plantbaserad / vegansk middag och berätta att det inte var några animaliska produkter i efteråt och se allas förvåning och an liten inspirationens eld tändas i deras ögon – det är min belöning.

Vill du ha massor av inspiration följ @Vegohimlens på Instagram och Vegohimlen på Facebook.

Det finns så många hälsofördelar med att äta plantbaserat, växtbaserat eller veganskt, som det även kallas. Kärt barn har många namn.

Här hittade jag en intressant sida som bygger på forskning, där du kan läsa mer om fördelarna med att äta just plantbaserad kost.

plantbaserad mat

Finns det några nackdelar med att äta plantbaserad mat?

När du växlar kosthållning, så blir din tarmflora något utmanad i övergångsfasen. Äter du mycket kött, så är din tarmflora väldigt inaktiv och inte redo eller stark nog att bryta ned alla komplexa fibrer och kolhydrater som du då får i dig i större mängder när du byter till plantbaserad mat.

Detta leder till att du förmodligen får en gasigare mage till en början. Detta går dock över efter en period när du får i dig mer av gröna bladväxter som exempelvis grönkål, spenat eller probiotika.

Probiotikan finns i sin naturliga form i exempelvis syrade grönsaker. Den kan även köpas som kosttillskott, därför att de kan hjälpa dina tarmar att vänja sig vid att hantera mer fiberrik kost.

Mer om plantbaserad mat

Är du helvegan, alltså äter plantbaserad kost på heltid ? Då behöver du också vara noga med att äta vitamin B12 i form av kosttilskott. Detta är annars är väldigt svårt att få tillräckligt av om du inte äter några animaliska produkter alls. Eftersom kroppen kan inte tillverka vitamin B12 själv.

Följ mig gärna i min resa mot att äta mer plantbaserad kost. Jag finns som sagt @vegohimlens på Instagram och på Facebook som vegohimlen

Kika gärna in min kategori för rawfood recept, där det också finns en hel del plantbaserat.

Lycka till!

Lämna ett svar