frasiga äppelpajer med mandelmassa och pekannötter

frasiga äppelpajen

Frasiga äppelpajer – äppelsäsongen är här. Den bästa höstgåvan av dem alla. Att ha en doftande äppelpaj i ugnen är något alldeles extra mysigt. Inte sant ? MIna abslouta äppelavoriter är äppelrosor, och vanlig smulpaj. Men numer även dessa små läckra gobitar. Jag fuskar oftast, och använder smördeg på rulle.  Den tiden jag sparar lägger jag hellre på familjen.

Jaha, blir det något tränat för er ? Själv har jag börjat våga mig iväg till Friskis och räknar verkligen ned tills bastun (äntligen) öppnar, även om jag inte har den blekaste aning om när detta mirakel av mirakel sker. Ni som följer mig, ja ni vet ju om att jag är en bastuälskare av rang! Såklart speciellt vintertid, men jag bastar gärna året om när tillfälle ges.

Jag räknar inte Yogan som en träningsform, eftersom jag använder den mest som avslappning. I bland om jag inte har hunnit träna, så kan Yogan göras jobbig såklart. Då använder jag andra positioner och håller dem längre. Yoga kan vara hur jobbigt som helst. Men som sagt, jag använder den som en väg in i avslappning och meditation, kanske ännu mer för andningsövningar. För mig går allt detta ihop.

Just nu har jag inte som mål att sitta och meditera i timmar. Jag tränar mig i att snabbare och snabbare hitta mig själv i avslappning. Det är en jätterolig utveckling för en själv.

Jag hoppas verkligen att alla människor spenderar lite tid på att utveckla sig själva på en sätt och en nivå som passar dem. Det handlar ju om att ta hand om sig. Ge sig själv tid och kärlek.

 

Du vet väl att du kan följa Vegohimlen på Instagram och Facebook ?

 

frasiga äppelpajen

Frasiga äppelpajer – du behöver

1 ark smördeg ( jag använde färdiga rutor )

125 g pekannötter

4 äpplen, gärna söta

125 g mandelmassa

100 g smör ( mjölkfritt)

2 tsk vaniljsocker

Sockerlag

1 dl strösocker

1 dl vatten

 

frasiga äppelpajer

 

Frasiga äppelpajer – steg – för – steg

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Rosta pekannötterna i 5-7  minuter eller tills de doftar ljuvligt
  3. Riv äpplena och pressa ur en del av äppelsaften. Drick upp den eller spara.
  4. Hacka pekannötterna, men spara lite till garnering
  5. Blanda ihop mandelmassa med nötter, äppelriv, smör och vaniljsocker
  6. Lägg smördegsarken på en bakplåtspappersklädd plåt. Skär dem i fyrkanter om du inte redan köpt dem i det formatet.
  7. Klicka ut ungefär en matsked på varje smördegsark, och vil ihop kanterna mot mitten. Tryck till, så att de håller ihop.
  8. Pensla med lite vatten och strö på de sparade pekannötterna, innan du gräddar dem på 175 grader i ca 10 minuter eller tills de fått fin färg.
  9. Koka ihop sockerlagen och pensla pajerna när de är nygräddade – då håller de sig frasiga längre.

 

frasig smördegspaj äpple

Här ovan är pajerna innan de ska in i ugnen !

frasig äppelpaj

 

 

Tyckte du om mitt recept på frasiga äppelpajer ?

Här kommer fler ”äppliga” härligheter 🙂

Äppelflarn med mandelmassa

Äppelrosor 

Älskar äppelrosorna, dem ska jag faktiskt göra i dag !!

Kram på er / K

Lämna ett svar