Bönkakor nu igen. Andra helgen i rad nu som jag inte faller för suget att trycka i mig massa snuskiga halvfabrikat till fredagsmyset. Nej, i stället ställer jag mig vid diskbänken och börjar mixa svarta bönor och rosta haselnötter. Eller kanske i omvänd ordning då.
Vilken vinst det är att avnjuta skitgoda kakor. Helt utan smör. Håll ut medan du mixar hasselnötssmöret dock, det tar sin lilla tid. Tycker att du att ”sin lilla tid” har gått, så addera en liten sked kokosolja så går det lite snababre att få hasselnötssmöret redo. Ett annat tips är att göra mycket hasselnötessmör på en gång, och spara i kylen. Jättegott på mackan, eller i bakningen som sagt.
Du vet väl att du kan följa mig och vegohimlen på Instagram och Facebook?
Bönkakor med kokos på toppen
3 dl rostade hasselnötter
1 förpackning svarta kokta bönor (380g)
1/2 dl kakao
2 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver
3/4 dl rörsocker eller byt mot kokossocker om du vill ha det ännu mer hälsosamt
1 krm flingsalt
Hackade hasselnötter att sprinkla över
Bönkakor – steg för steg
Ugn på 175 grader, räcker till ca 10-12 kakor i mellanstorlek
- Rosta hasselnötterna i en torr panna på hög värme under övervakning. De är klara när det börjar dofta gott av rostade nötter. Du kan se hur skalet spricker upp också.
- Häll nötterna i en matberedare, kör tills nötterna har blivit till nötsmör. Här får du plocka fram tålamodet. Du får sluta i bland och ta ned nötter från kanterna. Det tar olika lång tid med olika mixrar och matberedare.
- Häll av bönorna, skölj i rinnande vatten
- Tillsätt bönor, socker, kakao, vaniljpulver, bakpulver och flingsalt i matberedaren och kör till en jämn smet.
- Forma 10-12 kakor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Strö över hasselnötshacket och tryck till lite med fingrarna.
- Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter
- Låt kallna och förvara gärna i kylen
Tycker du att det verkar spännade att baka och laga godsaker med svarta bönor ? Kika nedan!
Härliga tryfflar med svarta bönor
Njut av livet, och ha det så göttigt!!