Recept på mandelmjölk med olika smaksättningar hittar du här. Mandelmjölk kan du använda som ersättning till mjölk till i princip allt inom matlagning. Mjölken är helt laktos och glutenfri Det är en sådan härlig känsla att använda egen mjölk. Exempel på användningsområden:
- I kaffe och te
- När du bakar
- I gröt både tillagning och i färdig gröt
- Till flingor ( supergott med smaksättningarna)
- Jättegott och härligt i smoothies
- Drick som den är eller smaksätt med ex vanilj eller choklad
- Att späda soppa med
- Göra egen glass med
- I pannkakor
- I stället för komjölk i matlagning.
Vegohimlen finns @vegohimlens på Instagram samt som vegohimlen på Facebook. Följ mig gärna där!
Recept på mandelmjölk naturell:
2,5 dl mandlar
1 liter vatten
Ljuvliga smaksättningar:
Karamellsmak:
2 st Medjoodadlar
1 tsk vaniljextakt
1 gnutta salt
Chokladsmak:
1 msk Lönnsirap
1 tsk kakaopulver
Honung & Vaniljsmak
1 msk honung
1 tsk vaniljextrakt
Fundera innan du följer recept på mandelmjölk:
Du behöver fundera på några saker innan du gör din mandelmjölk. vill du att den ska bli riktigt fin och len, så bör du sila den ordentligt genom en nötmjölkspåse. Jag har denna, men det ska funka lika bra att använda en köksduk. Men den bör i så inte vara för hårt vävd. Här hittade jag en billigare variant med fri frakt, men har själv inte provat att använda en ostduk.
Du får prova dig fram, men jag får det bästa resultatet genom att sila min mandelmjölk. När detta är gjort har du halva middagen klar, återanvänd det som är kvar från nötterna och gör goda grönsaksbiffar med mandel i.
Skållar du dina mandlar innan du mixar, och inte silar dem, så får du en väldigt fluffig och gräddig mandelmjölk som är supergod i matlagning i stället för grädde. Toppklass.
Recept på mandelmjölk – så här gör du:
- Lägg mandlarna i vatten i ca 12 timmar.
- Du kan nu välja om du först vill skålla mandlarna, men det finns mycket nyttigheter i skalet. Mjölken blir ”finare” utan skal.
- Lägg nötter, samt eventuell smaksättning i din mixer och kör på full hastighet i 90 sekunder.
- Pressa nu blandningen genom en kökshandduk eller ostduk (se ovan).
- Häll i önskad flaska / behållare och förvara i kylen i upp till 5 dagar
Gillade du detta receptet, så kanske du även tycker om raw recept, eller veganska recept ?
Ha en riktigt fin vecka nu!
/ Kamilla
Tack för alla dina recept, jag har provat fler. Älskar din blogg!