Vegansk toscakaka är ett av de recept som blir lika gott som ”vanligt” recept. Jag kan själv erkänna att allt inte automatiskt går att konvertera till vego med gott resultat. Allt ska nog inte det heller.
Många vegobloggare lagar mat efter någon slags ”meat first” princip. Alltså man låter köttet vara förebild, så monterar man vegomaten för att mest efterlikna ”orginalet” som då är kött.
Jag tror, att för att verkligen kunna inspirera till mer vego, så måste vi gå över till tvärtom ”veggies first”. Först då kan vi verkligen skapa stordåd. Det är såklart en enorm utvecklingsresa som förmodligen är enklare att ta till sig för den yngre generationen. För den äldre, så kan ”meat first” bli en slags mellanväg. Tankar på det?
Annars går vi över till att baka vår ljuvliga veganska toscakaka.
Du vet väl att du kan följa Vegohimlen på Instagram och Facebook. Där delar jag fler snarrriga vegorecept.
Vegansk toscakaka – detta behövs:
Kakbotten:
100 g mjölkfritt margarin
2 dl mjöl
1 dl havregrädde
1 tsk bakpulver
Glasyr:
50 g flagad mandel
1 dl socker
1/4 dl kikärtsspad (aquafaba)
50 g mjölkfritt margarin
1 msk mjöl
1 msk havremjölk
1 näve valnötter, lätt krossade
Veganska toscakaka – steg för steg
1. Rör ihop smält margarin och socker
2. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i margarinet
3. Rör om, tillsätt havregrädden
4. Häll i smeten i en bröad rund springform, grädda i 175 grader ca 15 minuter
5. Kakan ska kännas fast men inte vara helt klar än
6. Under tiden kakan står i ugnen så gör toscaglasyren
Glasyr
1. Lägg i alla ingridienser i en kastrull, låt sjuda
2. Bred på glasyren på kakan
3. Ställ in i ugnen igen i 10 minuter eller tills kakan blir gyllenbrun.
Vegansk toscakaka serveras med fördel med vaniljsås. Jag älskar den som kommer från ett märke som börjar på O och slytar på Y. Outstanding.
Föll min toscakaka dig i smaken?
Då måste du testa fler av mina efterrätter!
Ha en grym vecka, alla plantälskare / Kamilla