växtbaserad mat är framtiden

växtbaserad mat

Växtbaserad mat, eller växtbaserad kost som det kallas är en kosthållning där du endast äter mat som kommer från växtriket. Inga animaliska produkter över huvud taget. Många kallar denna kosthållning för att vara vegansk, alltså du är vegan.

Ordet vegan kan väcka mycket känslor och har etsat sig fast som någont negativt för vissa. För andra kan de vara så att ren okunskap gör att det låter väldigt tråkigt och krångligt. Jag själv tillhör den kategorin. Jag testade att vara vegan för kanske fem år sedan, och då varade det en vecka tror jag. Men jag har fortfarande hållit mig till en lakto-ovo vegetarisk kost, och trott att jag kommer att ha för svårt att variera min kost om jag inte behåller lakto-ovo delen i min kosthållning. Lakto-ovo vegetarian innebär alltså att du håller en helt köttfri kost, men du äter ändå produkter som kommer från djuren. Du äter exempelvis ägg och ost, kanske dricker mjölk. Nu, några år och massa värdefull kunskap senare, håller jag till 99 % en växtbaserad kosthållning.

växtbaserad mat
växtbaserad mat

Vad är växtbaserad mat / kost egentligen ?

Men tillbaka till okunskapen kring växtbaserad mat. Det är samma sak när jag befinner mig på konferens med jobbet exempelvis. Jag har föraviserat att jag inte äter kött. Ändå kommer de och frågar om fisk och kyckling är okej. Jamen nästan alltid kommer den frågan. Som att kött endast vore rött kött och resten är…ja, vadå?

Med ovan sagt, så är jag inte ens förvånad över att människor inte kan så mycket om växtbaserad mat och kosthållning. Än mindre har tankar på att testa växtbaserad mat själva. Jag tror bestämt att det krävs någon form av antingen miljötänk, eller intresse för vad kroppen behöver och vill ha, för att välja en växtbaserad mat /plantbaserad kost i sitt liv. Därför vill jag skriva lite kring den miljömässiga vinningen också.

Maten, miljön och hur du kan göra skillnad genom växtbaserad mat

Hur du äter är inte endast viktigt för din personliga hälsa, du har även en möjlighet att påverka miljön genom dina matval. 

Hur kan du själv påverka miljön till det bättre genom dina val av kosthållning ?

  • Minska på mängden kött du äter, ät mer grönsaker. Pröva att byta ut några rätter av nötkött, lamm, gris eller kyckling i veckan mot vegetarisk mat, eller minska ned köttportionen.
  • Välj fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt, till exempel miljömärkt fisk.
  • Dra ner på snask som godis, läsk, bakverk och snacks – de påverkar miljön utan att bidra med så mycket näring.
  • Välj grönsaker och frukt som tål att lagras, till exempel grövre grönsaker, och välj känsliga frukter och grönsaker efter säsong.
  • Minska svinnet – förvara maten rätt, planera dina matinköp och ta hand om rester.

 

Läs mer om växtbaserad mat som alternativ

Varför växtbaserad mat ?

Vi äter vi ungefär 50-55 kg kött per person och år i Sverige, enligt Livsmedelsverkets senaste matvaneundersökning !

Kött det livsmedel som påverkar miljön allra mest. Det får stor effekt om man minskar köttportionerna eller byter ut rätter av nötkött, gris eller lamm, gris i veckan mot vegetariska alternativ.

växtbaserad mat
växtbaserad mat

Klimatpåverkan är en anledning till att äta mer växtbaserad mat

Djurproduktionen står för ungefär 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Nötkreatur och får idisslar och orsakar på grund av sin fodersmältning särskilt stora utsläpp av växthusgaser. Därför ger växtbaserad kost ett klimatsmart alternativ. Se nedan:

  • Nötkött orsakar 23-39 kg växthusgaser/kg kött (ej ben inräknat)
  • Lammkött 13-22 kg växthusgaser per kg kött (ej ben inräknat)
  • Gris orsakar lägre utsläpp än nötkreatur och får, 5-8 kg växthusgaser per kg 
  • Kyckling orsakar 2-3 kg växthusgaser per kg.

 

Något som man inte tänker på är att ekologisk kyckling kan orsaka ännu större utsläpp av växthusgaser än konventionell eftersom kycklingarna föds upp under längre tid och därför behöver mer foder.

När det gäller nöt och gris är det däremot inte någon större skillnad i klimatpåverkan mellan ekologisk och konventionell.

Så egentligen blir tanken på att köpa och äta ekologisk inte alltid klimatsmart !!

Fodret står för en relativt stor del av köttproduktionens utsläpp av växthusgaser, särskilt för kyckling och gris. Detta sker alltså när maten till djuren produceras och transporteras.

Djurens foder

Odlingen av soja till foder för djuren har ökat kraftig de senaste 20 åren. Det är av stor betydelse hur och var soja odlas för att det ska vara bra för miljön. I dag drabbar det både miljö och befolkning negativt eftersom soja är en stor exportvara i Asien och Sydamerika.

Sedan blir det väldigt kontraproduktivt att odla soja för att föda upp djur. Visste du att det kan gå åt flera hekto soja för att producera ett kilo kött, ägg eller odlad fisk?

När det gäller betande nötkreatur och får påverkar även typen av betesmarker utsläppen av växthusgaser.

Även transporter orsakar utsläpp av växthusgaser. Eftersom själva djurhållningen orsakar så stora utsläpp blir den del som kommer från transporter liten jämförelse.

Samtidigt är det stora volymer foder och kött som fraktas, och kött måste dessutom fraktas kylt. Sammanräknat har det betydelse för de totala utsläppen av växthusgaser. Hur stora utsläppen blir beror på hur långt och med vilket transportmedel man fraktat. Tåg- och båttransporter ger mindre utsläpp än flyg och transporter med lastbil.

Läs mer hos Naturskyddsföreningen om detta.

Här finns massor av inspiration till din veganska kosthållning!

Följ mig och mina matäventyr på Facebook och på Instagram!

I mitt inlägg om växtbaserad mat, har jag använt Naturskyddföreningen och Livsmedelsverket som källor.

Lycka till mer er matplanering!

/ Kamilla

 

Lämna ett svar