Rödbetskaka med nötter mitt i veckan. En liten trigger sådär på kvällen efter middagen. Jag älskar att baka med både grönsaker och bär, men kanske allra mest med grönsaker. Det är så vackert och blir otroligt gott.
Jag vet folk (nära mig haha) som äter detta som matbröd. Nu pratar vi smör och ost på skivor av rödbetskaka. Det är också en variant. Kanske något för helgens brunch ?
Jag uppskattar även denna rödbetskaka med lite färskost eller röra på till förrätt. Själv brukar jag hacka lite färska örter och strö över mitt pålägg, så blir det lite piffigare.
Vill du följa mig, så finns Vegohimlen både på Facebook och på Instagram!
Detta behöver du för en saftig rödbetskaka med nötter
2 ägg (använd no egg eller 1 veganskt ägg)
3 dl finrivna rödbetor eller polkabetor (ca 3 st)
2,5 dl strösocker
1,5 dl rapsolja eller annan neutral olja
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk kanel
0,5 dl hackade nötter, jag valde valnötter
Så här gör du Vegohimlens rödbetskaka med nötter:
1. Sätt ugnen på 175 grader, smörj och bröda en form på ca 1,5 liter.
2. Vispa upp ägg och socker pösigt. I med de finrivna rödbetorna och oljan.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kanel och blanda ner i smeten.
4. Fyll formen och strö över nötterna.
5. Baka i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter. Blir ytan för välgräddad, så täck över med folie.
I mitt orginalrecept brukar jag hålla mig till rödbetor, men ibland blandar jag med polka eller använder endast polkabetor. Lite beroende på vad jag har hemma också.
Jag gillar ju det här med dekoration, så här har jag sprinklat över lite krossade chiafrön, kokosflingor och valnötter.
Gillar du efterrätter, så gillar du min efterrätts kategori!
Allt gott till er, alltså inte bara smaskig mat och efterrätter, utan allt, allt allt.
/ Vegohimlen-Kamilla