kladdkaka med bär och rostad kokos

kladdkaka med bär

Kladdkaka med bär är så sjukt gott. Jag har kommit på hur jag ska få skalet extra krispigt och den perfekta konsistensen på själva kakan. Efter hängivet kladdkakaebakande har jag även klurat ut vilken kladdkaka jag själv tycker ger de allra bästa smakbrytningarna.

Jag kommer att bjuda på ett lakto-ovo och ett veganskt recept för denna kladdkaka med bär och rostad kokos.

Den rostade kokosen blir resultataet av att man smörar formen högt upp på kanterna, så ”bröar” du med kokos enda upp på hela kanten. Då kommer kokosen att bli härligt rostad. Detta sprider du sedan på kakan innan servering.

Min egenkomponerade kladdkaka med bär och rostad kokos är det godaste kakan för mig just ni i alla fall. Men det där brukar ju förändras med årstiderna, haha.

Om bara två veckor börja jag på mitt nya jobb, jag längtar verkligen. Ny vardag, ny väg, ny energi. Jag älskar´t. Men innna dess är det mycket kvar att göra. Nu i veckan har jag bland annat prov samt inlämning av uppgift i skolan där jag läser parallellt med jobb.

Jag lovar även att berätt med om min kefirkultur. Målet är att fermentera växtmjölk, tex kokosmjölk.

Du vet väl att du kan följa Vegohimlen på Facebook och på Insta ?

kladdkaka med bär

Kladdkaka med bär och rostad kokos – detta behövs:

Lakto-ovo

100 g smör (gärna mjölkfritt)

100 g mörk choklad

1,5 dl strösocker

3 msk kakao

2 ägg

1 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1 dl kokosflingor

1 dl frysta eller färska blåbär och hallon

Den veganska varianten av kladdkaka med bär och rostad kokos:

2,5 dl socker

ca 75 g mjölkfritt smör, rumstempererat

1,5 dl växtmjölk

4 msk kakao

2,5 dl mjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 dl kokosflingor

1/2 tsk salt2-3 msk sirap beroende på hur kladdigt du vill ha din kaka.

1 dl frusna eller färska blåbär och hallon

kladdkaka med bär

Kladdkaka med bär och rostad kokos – steg för steg:

  1. smält choklad och smör
  2. Sätt ugnen på 200 grader
  3. blanda ihop ägg och socker, tillsätt mjöl, kakao, vaniljsocker och salt
  4. Blanda i choklad/smörblandningen. Blanda väl
  5. Smörj en form med löstagbar kant med smör, häll i kokos och sprid kokos väl ända högt upp på kanten.
  6. Häll i smeten och peta ned bären.
  7. In i ugnen i 10 min på vanlig värme och sedan 2 minuter på grilleffekt.
  8. Lät svalna helt innan servering. Alternativt lägg in i frysen i 20 minuter om du har svårt att kontrollera ditt sötsug som jag har.

Den veganska varianten av kladdkaka med bär och rostad kokos – steg för steg:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.- 
  2. Rör ihop sockret och smör
  3. Vänd sedan ned de torra ingredienserna och tillsätt resten av mjölken.
  4. Rör om någon minut, men tänk på att kladdkaka inte skall vispas hårt.
  5. Häll ner smeten i en smord form som du fyller med kokos högt upp på kanterna.
  6. Toppa med bär som du petar ned i smeten
  7. Grädda i ca 35-40 minuter
  8. Låt svalna eller in i frysen i 20 minnuter.
kladdkaka med bär

Gillade ni mitt recept på kladdkaka med bär?

Här finns fler efterrätter!!

Lämna ett svar