Danskt rågbröd med äpple är en ljuvlig frukost eller mellanmål, och lätt att lyckas med hemma. Härligt att få fylla brödet med egna frön och se degen svälla under bakduken. Efter ett par bakningar går det på ren rutin att röra ihop degen till danskt rågbröd!
Visst, det krävs lite förberedelser, men även det går också på rutin efter några omgångar.
Det är värt besväret!
Gilla och följ mig på Facebook och Instagram, där jag delar ännu mer inspiration.
Danskt rågbröd med äpple – vad behövs?
Dag 1:
2,5 dl hel råg
5 dl vatten
150 g solrosfrön
1/2 dl linfrön
30 g salt
Dag 2:
2,5 dl sirap (mörk)
5 dl vatten
3 dl rågmjöl ( grovt)
3 dl rågmjöl (fint)
3 dl vetemjöl
1 dl finrivet äpple
60 g jäst
Hela blandningen från dag 1
Danskt rågbröd – steg för steg:
- Häll upp råg, alla frön och salt i en bunke. Koka vatten och häll det över fröblandningen. Täck över bunken och låt den stå i kylen över natten.
- Mät upp vatten som är ca 37 grader. Smula ner jäst och blanda tills jästen löst upp si
- Tillsätt sirap, äpple, allt rågmjöl, vetemjöl och samma blandning som till deg 1.
- Blanda även ned deg 1 och kör sen hela degen på låg hastighet i matberedare ca 30 minuter.
- Ugn på 250 grader.
- Smöra och mjöla under tiden två avlånga bröformar.
- Fyll dem till 2/3, strö mjöl ovanpå och platta till. Låt stå i 40 minuter.
- Ställ bröden i mitten av ugnen och stänk på lite vatten så får bröden en knaprigare yta.
- Sänk temperaturen till 210 grader.
- Låt bröden gräddas i ca 75 minuter
- Låt bröden vila ett dygn innan de är klara att ätas.
Danskt rågbröd med rivna äpplen – en favorit!
Gillade du mitt recept på danskt rågbröd, nedan har du mer brödinspiration:
Saftigt bananbröd med vanilj och valnötter
Sötpotatisbröd med syrligt äpple
Veganskt bröd med morot och sötpotatis
Focaccia med medelhavsfyllning
Allt gott till er / vego-Kamilla