bästa vegetariska recepten jag vet

Bästa vegetariska recepten hittar du förmodligen här på webben. Frågan är vad du är ute efter för vegetariska recept?

Är du vegetarian ( lakto-ovo) eller äter du fisk och skaldjur. Är du vegan, så äter du varken fisk, skaldjur, ost eller ägg. Du har då valt en kost som är helt plantbaserad.

Historiskt perspektiv

På 90-talet förknippades veganism snarare med något negativt än positivt. Arg politiskt medveten ungdomsaktivist attackerar pälsbutik på öfvre Östermalm.

I dag, cirka 20 år senare, är vegan bland det trendigaste och mest hälsomedvetna du kan vara. Att äta veganskt betyder att bara lagar mat med ingredienser från växtriket och helt undvika livsmedel som kommer från djur,  kött, fisk, mejeri och ägg.

Är du helvegan, bör du äta vitamin B12 för att täcka upp alla kroppens behov.

bästa vegetariska recepten
Hör sötpotatisbröd med äpple till de bästa vegetariska recepten?

Här på min vegetariska och veganska blogg hittar du en kategori som är helt vegansk, det är den som växer allra snabbast, då jag själv älskar plantbaserad mat. Mina veganska recept hittar du här. Enligt mig är de bästa vegetariska recepten veganska, haha!

Förväxlingar

De bästa vegetariska recepten är något lättare att få fram än veganska. Mycket beror nog på den missuppfattning som jag tidigare varit inne på. Många vet inte skillnader mellan vegetarian och vegan.

Fördelar med att vara vegan:

Enligt kocken Maximiliam Lundin, finns det många fördelar med att äta veganskt. Här listar jag några:

1. Bättre skydd 

När du äter övervägande växtbaserat får du ett högre  skydd mot flera kostrelaterade sjukdomar, som högt kolesterol och hjärt/kärlsjukdomar

2. Det stärker ditt immunförsvar

Med vegansk kost mår tarmarna bättre, vilket i sin tur gör det lättare för kroppen att bryta ner mat och fånga upp näringsämnen.

3. Jämnare blodsockernivå

Veganmat maten är rik på fibrer, vilket gör att blodsockernivån ökar stillsamt, istället för att skjuta i höjden.

4. Håll vikten lättare

När du äter veganskt, får du inte i dig kostkolesterolet. Du förbränner istället den energi du redan lagrar i kroppen, till en nivå som är optimal, och pendlar inte i vikt.

 

5. Smaklökarna utvecklas

Det finns studier som visar att smaklökarna förändras efter 2-3 månader med plantbaserad kost. Man blir mer känslig och mottaglig för  smaker och kryddor

 

6. Bidragandet till en bättre miljö är viktigt

Mjölk och köttproduktionen påverkar miljön genom växthusgaser, faktiskt mer än världens alla fordon.

Om man går från att äta en standardkost med animaliska produkter till att äta plantbaserat/veganskt minskar klimatpåverkan med en femtedel till en sjundedel. Det är ganska fantastiskt.

 

7. Det ÄR billigare

Veganska råvaror är billigare, till och med (ibland)när de är ekologiska. 

 

Bästa vegetariska recepten då?

Som jag har nämnt tidigare, så är jag inte vegan, inte ännu i alla fall. Var hittar man då de bästa vegetariska recepten? Det finns ju en hel del vegetariska matbloggar där ute. Jag brukar låta mig inspireras av ingredientmatchers lista på matbloggare, där min blogg, som du är inne på nu också finns.

På min blogg finns många trevliga kategorier, där alla är helt veganska, vegetariska, raw med mer.

Här kan du kika på alla veganska recpet

Här kan du kika på alla vegetariska recpet

 

Välkommen till min startsida och kika på alla härliga receptkategorier.

Vill du i stället följa mig på lite närmare håll, finns jag både på Instagram @vegohimlens, och på Facebook. Välkommen!

/ Vegohimlen

Lämna ett svar