veganskt saffransbröd – Sticky buns

veganskt saffransbröd

Veganskt saffransbröd smakar precis lika gott som de man bakar med animaliska produkter ska ni veta!!

Denna vecka kör vi igång Vegohimlens julbonanza, och publicerar ett julrecept varje dag fram till jul! Alltså i dag är det dag 1 av 7.

I morgon kommer jag att dela med mig av hur man gör världens enklaste och godaste fudge.

Det finns ju så mycket läckert som är helt veganskt, har ni tänkt på det ? Som exempelvis mandelmassa. Smaka på ordet – m a n d e l m a s s a.

Den här härligheten kan man fika gott på året om. Saffran är inte bara för julen tycker jag. Toppingen är fantastiskt god med kardemumma i. Veganskt saffransbröd är helt makalös och härligheten är långt ifrån torr!!

Här hittar hu massor av inspiration till ditt vegetariska julbord.

Du vet väl att du kan följa vegohimlen på Facebook och @vegohimlens på Instagram. Då får du våra recept direkt i ditt flöde.

 

Mitt veganska saffransbröd är fullkomligt marinerat i godsaker, och med en liten glasyr som grädde på moset. I stället för kesella, använder i iMat eller annan vegetabilisk creme fraiche som smaksätts med vanilj. Här kommer receptet:

veganskt saffransbröd

Så här gör du Veganskt saffransbröd

1 paket saffran 0,5 g. Är du på humör och vill lyxa, ta två kuvert

1 1/2 dl ljust muscovadosocker

2 1/2 dl växtmjölk, jag kör iKaffe eller mandelmjölk

1/2 tsk salt

1/2 pkt jäst

50 g vegetabiliskt eller mjölkfritt smör

1/2 burk iMat creme fraiche eller motsvarande + 1 tsk vaniljpulver ( det blir fylligare bullar

8,5 dl vetemjöl

 

FYLLNING

200 g mandelmassa

150 g vegetabiliskt eller mjölkfritt smör

1 tsk vaniljsocker

1 tsk vanilj

 

GLASYR

1,5 dl florsocker

1,5 msk vatten

1 msk vaniljsocker

1 tsk kardemumma

veganskt saffransbröd

Så här gör du det Veganska saffransbrödet, sticky buns

Ugn på 225 grader.

  1. Smält smör och häll i mjölk, kolla så att det blir fingervarmt
  2. blanda med saffran och allt annat och det mesta av mjölet.
  3. Knåda ihop ordentligt eller kör i 5 minuter i bakmaskin.
  4. Låt jäsa i 35 minuter
  5. Blanda ihop allt till fyllningen ordentligt
  6. När degen jäst färdigt, kavla ut den till en rektangel och bred ut fyllningen.
  7. Rulla ihop degen till en rulle och skär skivor som du lägger i en smord bakform som är ca 20×30 cm med snittytan uppåt.
  8. Låt jäsa i ca 30 minuter till
  9. Pensla med vatten eller mandelmjölk
  10. Grädda i ugnen i 15-18 minuter. Täck över om de börjar få för mycket färg.
  11. Blanda ihop allt till glasyr och ringla över när bullen fortfarande är varm

Vill du ha fler recept på saffransbröd, klick in dig här.

Vill du ha mer tips på härlig vegomat till julen, så finns det här.

Välkommen i morgon, till dag 2 av 7 i Vegohimlens julbonanza där jag publicerar ett nytt juligt vegorecept om dagen fram till jul!

Här finner du all julinspiration.

Kommentera