Ett ljuvligt och veganskt fikarecept med naturlig sötma från pumpa och kardemumma. Hasselnötterna ger ett fint tuggmotstånd. Krämig frosting med smak av syrlig lime. Höstfika deluxe.
När jag rostar en butternutpumpa, så brukar det räcka både till en god maträtt, men även till ett bak. Tänk på det om du tycker att det är lite knöligt och omständigt att jobba med butternutpumpan och de olika stegen.
För att göra en puré som du sedan kan använda till både smoothies, pastasås och bak, gör du såhär: Sätt ugnen på 225 grader, skär pumpan i två delar på längden. Gröp ur kärnorna. Ringla lite olivolja på snittytorna, sedan lägger du dem med snittytan nedåt på ett bakplåtspapper. Baka i ugnen i ca 45 minuter. Låt svalna och gröp ur fruktköttet.
Kärnorna kan du spara och rosta, perfekt att strö över en sallad sedan!
Du vet väl att du kan följa vegohimlen både på Instagram @veegohimlens och på Facebook ?
Veganskt fikarecept med butternutpumpa
8-10 mellanstora muffins
4 dl vetemjöl
1 dl krossade hasselnötter
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 msk äppelcidervinäger
3 dl växtbaserad dryck, tex mandelmjölk
100 gram mjölkfritt margarin
150 gram pumpamos (beskrivning finns högre upp i inlägget)
Härliga pumpamuffins med hassalnötter
- Sätt ugnen på 200 grader
- Blanda alla torra ingredienser i en skål
- Smält margarin och blanda ner i skålen tillsammans med mjölk och äppecidervinäger.
- Blanda till en jämn smet
- Blanda ned pumpamos och krossade hasselnötter.
- Fördela smeten i 10 stycken muffinsformar
- Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 18-20 minuter
- Låt ditt veganska fika svalna helt
- Spritsa på frosting enligt receptet nedan, sprinka gärna över lite kakaopulver om du vill. Förvara i kylen, och ta fram 15 min innan servering.
Frosting
150 gram vegansk färskost
1/2 pressad lime (saft)
2 dl florsocker
50 g mjölkfritt smör
Blanda ihop allt till frostingen i en skål
Gillade du mitt veganska fikarecept ? Då har jag fler gósaker till dig om du klickar på denna text.