Vegansk fiskgratäng med tofu, fänkål, kronärtskocka och purjolök. En riktig vegan-hit!
Detta recept publiceras i samarbete med WoDEF dagen och kampanjen ”Another perspective on fishes”
Receptet på den här fiskgratängen är helt ljuvlig och mina vanligtvis köttätande lunchgäster tyckte att den var helt himmelsk. Vilken tur då, att jag har en blogg där jag delar med mig av mina lyckade recept.
Fänkålen ger lite härligt tuggmotstånd och tillsammans med såsen som är baserad på mandelmjölk och dill, får vi en riktigt fin smakkomposition.
Jag väljer att servera denna veganska fiskgratäng med en enkel sallad gjord på färsk spenat, kokosflingor, solrosfrön och sweet chili sås.
Du vet väl att du kan följa mina äventyr i köket både på Facebook och på Instagram!
Det här behöver du för att göra en supergod och vegansk fiskgratäng:
Vegansk fiskgratäng till ca 4 personer
Fyllning
1/2 purjolök
1/2 fintärnad fänkål
2 msk grönsaksfond. Jag använde kantarellfond denna gång
1 burk kronärtskockshjärtan
100 g champinjoner
1 pkt tofu 250 g
örtsalt
Sås:
2 msk mjölkfritt smör
1/2 dl vetemjöl
1 buljongtärning vego
3 dl mandelmjölk
1dl havregrädde
0,5 dl vitt vin
1/2 kruka dill
1 msk citron saft / zest
Potatismos:
800 g mjölig potatis
mjölkfritt smör 2 msk
1 dl havregrädde
örtsalt
peppar
Enkel sallad med sweet chili och kokos:
200 g färsk spenat
1/2 fintärnad rödlök
2 msk kokosflingor
2 mks hampafrön
2 msk limesaft
1 msk olivolja
2 msk sweet chilisås
örtsalt
2 msk solroskärnor
Så här gör du enkel vegansk fiskgratäng med tofu:
Ugnen på 225 grader
Fyllningen:
Hacka purjolök, fänkål, kronärtskockor, svamp, stek i lite vegetabilisk olja eller mjölkfritt smör
Låt sjuda ihop, tillsätt sedan fond och krydda
Tärna tofun fint och blanda ned i fyllningen. Låt sjuda lite och ställ sedan undan.
Potatismos:
Skala potatis och skär i mindre bitar, koka i ca 20 min eller tills bitarna är mjuka.
När potatisen är färdig, tillsätt smör och och havregrädde, örtsalt och mosa. Späd med mandelmjölk till önskad konsistens.
Såsen:
Smält smöret till såsen i en kastrull tillsätt mjöl, vispa och tillsätt fond, vin, mandelmjölk och havregrädden långsamt och under omrörning. Låt koka upp försiktigt.
Tillsätt citronsaft och sist dill
Montering:
Häll fyllningen i en ugnssäker form
Lägg potatismoset i en sprits och spritsa längs kanterna på gratängformen.
Hälls sist såsen i mitten.
Gratinera i ugnen i ca 15 minuter eller tills gratängen har fått fin färg.
Blanda ihop allt till salladen.
Servera gratängen något avsvalnad. Då kommer smakerna fram riktigt fint.
Vegansk fiskgratäng är en riktig hit!
Vill du ha tips på fler veganska recept, så finns det här.
Gillar du även vegetarisk mat, så finns det gott om inspiration här!
Lycka till och hoppas att ni hittar något ni gillar!
/ Kamilla på Vegohimlen
Den ser så god ut! Tack för att du stödjer vår kampanj! Hälsningar fiskarna och Effective Animal Altruism i kampanjen ’Another perspective on fishes ’
Mer info här https://www.end-of-fishing.org/en/
Du måste laga den, Charlotta 🙂 Hälsa tillbaka till fiskarna.