Svampkebab med timjandoftande sötpotatis, karamelliserad lök och sriracha, är ett samarbete med Rydbergs och deras nylanserade veganska såser. Jag älskar kebab som matfenomen.
Ja, vego-kebab såklart. Det visade sig att Sriracha-mayon blev helt perfekt smakbrytning till de övriga smakerna. Svampen är marinerad i vitlök och kryddad med örtsalt. Sötpotatisen är timjanbakad. Lägg sedan på generöst med karamelliserad lök, spenat, tomat och gurka, så blir såsen och den rostade löken verkligen pricken över i. Rätten funkar även att foliebaka på grillen.
Svampkebab går relativt snabbt att göra, då du bakar svamp och sötpotatis samtidigt i ugnen. Jag kör två separata plåtar eftersom svampen ”vattnar” sig en del. Supersmidigt. Så ber du någon annan att hacka sallad. Färdigt!
De 250 st kuponger jag hade att dela ut till er, tog tyvärr slut på bara några timmar. Så länken är borttagen.
Följ Vegohimlen på Facebook och på Instagram!
Till Vegohimlens svampkebab behöver du:
Räcker till 4 personer:
8 pitabröd (2 var)
500 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
4 små sötpotatisar skurna i små kuber
1 msk torkad timjan
örtsalt
3 msk olivolja
Rydbergs Sriracha mayo (den är helt vego!!!)
Karamelliserad lök:
3-4 gula lökar skurna i tunna ringar
2 tsk socker, gärna farinsocker
1 dl vatten
2 msk mjölkfritt smör
Övrig fyllning:
200 g babyspenat
4 tomater skurna i skivor
1/2 gurka skuren i skivor.
1 msk rostad lök till varje kebab.
Så här gör du Vegohimelns svampkebab med sötpotatis och sriracha:
- Sätt ugnen på 200 grader
- Lägg sötpotatis kuberna på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Smörj in dem med 1,5 msk olivolja, timjan och örtsalt
- Dela varje champinjon på mitten och sedan ytterligare en gång
- Lägg även den blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Blanda champinjonerna med med två rivna vitlöksklyftor, 1,5 msk olivolja och örtsalt
- In med de båda plåtarna i ugnen i ca 30-40 minuter beroende på ugn.
- Nu börjar vi med den karamelliserade löken. Stek den gula löken i smöret tills den fått färg. Vrid ned värmen och låt steka mjuk i ca 10 minuter.
- Blanda i socker, salt och vatten och låt vattnet försiktigt koka bort.
- När svampen och sötpotatisen är färdig, lägg dem i varsin skål.
- Blanda svampen med 2-3 matskedar Rydbergs sriracha mayo.
- Lägg även spenat, gurka och tomat i en skål
- Vill du, så värm på pitabröden lite lätt i det som är kvar av ugnsvärmen innan fyllning.
- Fyll varje kebab med svampröra, timjandoftande sötpotatis , karamelliserad lök, grönsaker och rostad lök.
- Njut!!
En riktig sommar-vego-dröm. Blir fler Svampkebaber i år kan jag meddela.
Vill du ha mer Vego inspiration ?
Är du hooked på raw food ? Kika in i min raw kategori vetja.
Allt gott till er !
/ Kamilla på vegohimlen.
Måste testas. Både sås och rätt.
Vilken grym fantasi du har – ¤ inspirerad ¤
Grymt gott blev det, tack för tipset!
Men tack Karin.
Ja gör det Tora. Hoppas att du kommer gilla det!