Rödbetsgryta med linser och citron

rödbetsgryta

Rödbetor är i säsong och nyligen lagade jag en grym rödbetsgryta med linser, morötter och citron. Rödbetor har verkligen en speciell smak, men även konsistens.

Jag minns att jag som liten trodde att rödbetor bara var det man köpte (inlagda) på burk, som är sådär lite räfflade ni vet? Eller hela för den delen. Jag tyckte för övrigt inte alls om dem.

Rödbeta är svinnyttigt, och innehåller massor och A och B vitamin. Men även järn. Rödbetor är dessutom mycket bra för blodcirkulationen.

Jag håller på att inventera min motion. Under en normal vecka hinner jag med :

  • 1 timme gympa (typ aerobics) 
  • 40 minuter löpning 
  • 60 minuter ridning
  • 60 minuter cykling

Helt okej, men inte bra. Jag får fundera om det går att klämma in lite mer vardagsmotion under veckan.

Du vet väl att du kan gilla och följa Vegohimeln på Instagram och Facebook ? Vi ses där!

rödbetsgryta

 

Rödbetsgryta – du behöver:

1 gul lök

400 g rödbetor

400 g morötter

3 dl torkade röda linser

1 liter vatten

2 vitlöksklyftor

2 tsk örtsalt

1 msk färskpressad citronjuice

1 krm svartpeppar

rödbetsgryta

 

Rödbetsgryta – steg för steg:

 

1. Skala lök, rödbetor och morötter. Hacka löken, skär rödbetor och morötter i cm-stora bitar. Lägg allt i en kastrull.
 
2. Skölj linserna. Tillsätt linser och vatten i kastrullen. Låt småkoka under lock ca 20 minuter, tills rödbetor och morötter känns mjuka men fortfarande har spänst.
 
3. Skala och pressa vitlöksklyftorna i grytan. Tillsätt citronjuice och örtsalt. Smaka av med svartpeppar.
 

rödbetsgryta

Tyckte ni om mitt recept på Rödbetsgryta ? Då har jag lite fler gottigheter att bjuda dig på här:

Krämig tofugryta med citron och vitlök

Veganska gryta med potatis och blomkål

Vegansk kikärtsgryta

Vegogryta med kokosmjölk och linser

Ha en riktigt härlig vecka nu 🙂 / K

Lämna ett svar