veganska lussebullar med smörkräm

veganska lussebullar

Julbaket är i full gång på många håll, och veganska lussebullar är ett måste hos mig  varje advent. Fylliga, saffransstinna och väldoftande..

Få saker är så härliga som ett redigt saffransbak i juletider. Det doftar ljuvligt, julkänslan är närvarande och barnen ler.

Få saker kan dock bli mer ohärliga än när man dagen efter i dagsljus (i den mån det finns dagsljus i december) ser att fingrarna och någon nagel här och där är knallgula som om du hetsrökt hel helgen. Jag upphöjer alltså ett varningens (gult) finger för detta saffransfenomen. Det räcker inte med att tvätta händerna efter baket – du måste gå på och skrubba.

Följ Vegohimlen på Instagram och  Facebook för mer vegoinspiration!

veganska lussebullar

 

 

Veganska lussebullar med smörkräm

ca 20-25 st

1 paket saffran 0,5 g. ( ta två-du är värd det)

1 1/2 dl  muscovadosocker

2 1/2 dl växtmjölk  eller mandelmjölk

1/2 tsk salt

1/2 pkt jäst

50 g vegetabiliskt eller mjölkfritt smör

1/2 burk havre cremefraiche eller motsvarande + 1 tsk vaniljpulver ( det blir fylligare bullar

8,5 dl vetemjöl

Till fyllningen

200 g mandelmassa

150 g vegetabiliskt eller mjölkfritt smör

1 tsk vaniljsocker

veganska lussebullar

Veganska lussebullar med smörkräm – steg för steg:

Ugn på 225 grader.

  1. Smält smör och häll i mjölk, kolla så att det blir fingervarmt
  2. blanda med saffran och allt annat och det mesta av mjölet.
  3. Knåda ihop ordentligt eller kör i 5 minuter i bakmaskin.
  4. Låt jäsa i 35 minuter
  5. Blanda ihop allt till fyllningen ordentligt – låt det vara rumsvarmt.
  6. När degen jäst färdigt, dela i två delar. Kavla ut varje del till en tektangel.
  7. Bred på fyllning och vik delen på mitten. Skär i ca 5 cm delar. Varje del ska sedan skäras, så att det ser ut som att biten har två ben. Tvinna varje ben till varsin snurra, så tvinnar du ihop de båda benen och snörper ihop till en bulle. Kolla in den här videon, det där var en förklaring som inte höll måtten kände jag själv…

  1. Låt jäsa i ca 30 minuter till
  2. Pensla med vatten eller mandelmjölk
  3. Grädda i ugnen i 15-18 minuter. Täck över om de börjar få för mycket färg.

veganska lussebullar

Gillade du mitt recept på veganska lussebullar?

Vill du ha fler recept på saffransbröd, klick in dig här.

Vill du ha mer tips på härlig vegomat till julen, så finns det här.

Sänder er massor av härlig julefrid !!!

/K

 

 

Ett svar på “veganska lussebullar med smörkräm“

  1. Åh så fint och gott det ser ut

Lämna ett svar