veganska Blondies med mandelsmör och havre

veganska blondies

Veganska blondies med mandel och choklad. Så himla goda. Glasyren görs av mandelsmör, lönnsirap och smält kakaosmör. Kakaosmör doftar och smakar bara för ljuvligt. Om det är någon ingrediens i mina recept som du undrar var du kan köpa, så är svaret i 9 fall av 10 hälsokostbutiken.

Jag är en riktig stammis i hälsokostaffären ska jag säga er. Älskar att botanisera bland alla härliga smaksättningar. Mitt senaste fynd är passionsfruktspulver.

Jag testade att göra en smoothie med mango, mandelsmör, mandelmjölk, banan, vanilj , ginseng panax – samt passionsfruktspulver. Det blev suveränt gott. Ska dokumentera och dela nästa gång. I dag blev det en frukost ”on the go” av den!

Som jag nämnt tidigare, så är mandel väldigt nyttigt och innehåller mycket järn. Perfekt för oss tjejer med andra ord. Detta recept är också väldigt mandelfokuserat. Ett hett tips är att göra eget mandelsmör som jag gör, finns recept längre ned. Det finns såklart att köpa färdig. Det går det åt nästan en hel burk till den här blondien.

Själv tycker jag att det är hutlöst dyrt med mandel och cashewsmör. Det kan du göra själv!

 

Vegohimlens finns både på Facebook och Instagram – följ mig gärna där!

veganska blondies

Ingredienser till veganska blondies med härlig glasyr:

Veganska blondies:

2 dl kokos socker

2 dl mandelsmör – recept för eget här.

2 tsk vaniljpulver/ extrakt

1,5 dl havremjöl

1 dl havreflingor

1 1/2 tsk kanel

1 1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1 dl mandelmjölk

 

Kanel och mandelsmör glasyr:

1/2 dl kakaosmör (finns i din hälsokostbutik)

1 dl mandelsmör, rör om den ordentligt innan du mäter upp

2 msk lönnsirap

2 tsk kanel

1/2 tsk vaniljextrakt eller pulver

1/4 tsk finkornigt havssalt

veganska blondies

Så här gör du Vegohimlens snarriga veganska blondies:

För Blondies:

  1. Värm ugnen till 200 grader. Klä en passande form i bakplåtspapper ca 20 x 20 cm Blir formen för stor får du torra blondies.
  2. Blanda ihop kokos socker, mandelsmör, vanilj på medium hastighet i 1 minut
  3. Blanda ihop havremjöl, havregryn, kanel, bakpulver och havssalt i en annan skål
  4. Medans mixern är av, häll i mjölblandningen, och häll på mandelmjölken.
  5. Mixa ihop tills smeten gått ihop ordentligt. Tillsätt med mandelmjölk om smeten är för grov, en matsked i taget.
  6. Häll smeten i formen, och pressa lte i kanterna på bakplåtspappret, så att smeten hamnar rätt.
  7. Baka i ugnen i 18-20 minuter. Kontrollera med en tandpetare, så att kakan inte blir torr och överbakad.
  8. Ta ut blondien och låt den svalna.

Kanel och mandelglasyr:

  1. Förbered glasyren medans blondien kallnar
  2. Lägg kakaosmöret, mandelsmöret, lönnsirap, kanel, vanilj och havssalt i en mellanstor kastrull
  3. Värm på låg temperatur under omrörning med visp tills 2/3 v kakaosmöret är smält. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills allt kakaosmör är smält och glasyren är jämn och glänsande. Se till att inte överhetta eller råka få vatten eller liknande i glasyren så att den skär sig.
  4. Låt svalna i 10 minuter för att tjockna.

Montering av veganska blondies:

  1. När blondien är avsvalnad, häll glasyren på, och vinkla formen så att glasyren får rinna fram och tillbaka för att täcka ytan. Hjälp till med en slickepott om du behöver.
  2. Ställ i kylen i ca 20 minuter eller tills glasyren har satt sig ordentligt.
  3. Skär i fyrkanter, jag strödde lite krossade chiafrön på mina.
  4. Förvara i kylen för att hålla glasyren fin och behålla härlig konsistens på dina blondies.

 

veganska blondies

Eftersom jag gör mitt mandelsmör själv i en mixer som lämnar en del övrigt att önska, så är min glasyr lite chunky. Men jag gillar´t.

Här finns mer inspiration till:

Vegansk mat

Vegetarisk mat 

Raw godis

Frukost

Mer sötsaker

 

Lycka till i köket nu / Kamilla

 

Lämna ett svar