Ugnsrostad brysselkål är ett måste på ditt julbord.
Välkommen till dag 5 i Vegohimlens julbonanza, där jag lagar en härlig vegorätt till julbordet varje dag. I dag blir det ugnsrostad Brysselkål. Brysselkålen är fantastisk och innehåller bland annat folsyra, järn och C-vitaminer. Men även massa antioxidanter.
Jag råkar veta att det är många som är lite skeptiska mot brysselkål, och inte riktigt vill ge den en chans. i detta recept blir brysselkålen marinerad i så mycket härliga smaker som tar fram det allra bästa ur den lilla kålen. Samtidigt som du skär varje bit i två delar, vilket ger en mild och fin smak.
Här hittar hu massor av inspiration till ditt vegetariska julbord.
Du vet väl att Vegohimlen finns på Facebook och Instagram ?
Det här behöver du för att rosta brysselkålen:
1 påse Brysselkål
3 matskedar balsamico
1 pressad vitlök
3 matskedar vegetabilisk olja
1 dl pistagenötter
1/2 dl kokosflingor
1 rödlök skuren i ringar
1-2 mandariner
örtsalt
Så här gör du ugnsrostad brysselkål:
Ugn på 220 grader
- Ansa grönkålen och skär dem på mitten
- Blanda ihop olja, balsamico och vitlök och gnid in brysselkålen, lägg på en plåt med bakplåtspapper på.
- In med plåten i ugnen i 10 minuer.
- Under tiden skiva löken tunt i skivor/ringar
- Blanda rödlök, pistagenötter och kokos med brysselkålen
- In i ugnen igen i ca 10-15 minuter, se upp så att kålen inte blir bränd. Täck med staniol eller bakplåtspapper om det börjar bli för brända.
- Skala mandariner, skär i skivor och lägg på. De delar sig i fina munsbitar när du skär på det sättet. Jättesmidigt. Nu kan du servera detta som ett tillbehör på julbordet. Succe!
En liten videosnutt på den färdiga ugnsrostade brysselkålen
Tidigare hos Vegohimlen:
Vegohimlens julbonanza dag1 18/12 2017 – Veganskt saffransbröd – sticky buns
Vegohimlens julbonanza dag 2 19/12 2017 – Enkel fudge , gör din egen fudge på ett kick
Vegohimlens julbonanza dag 3 20/12 2017 – Inlagd rödkål med härliga julsmaker
Vegohimlens julbonanza dag 4, 21/12 2017 – Stuvad grönkål på veganskt vis
Ta hand om er!