svampkebab med sötpotatis och sriracha

svampkebab

Svampkebab med timjandoftande sötpotatis, karamelliserad lök och sriracha, är ett samarbete med Rydbergs och deras nylanserade veganska såser. Jag älskar kebab som matfenomen.

Ja, vego-kebab såklart. Det visade sig att Sriracha-mayon blev helt perfekt smakbrytning till de övriga smakerna. Svampen är marinerad i vitlök och kryddad med örtsalt. Sötpotatisen är timjanbakad. Lägg sedan på generöst med karamelliserad lök, spenat, tomat och gurka, så blir såsen och den rostade löken verkligen pricken över i. Rätten funkar även att foliebaka på grillen. 

Svampkebab går relativt snabbt att göra, då du bakar svamp och sötpotatis samtidigt i ugnen. Jag kör två separata plåtar eftersom svampen ”vattnar” sig en del. Supersmidigt. Så ber du någon annan att hacka sallad. Färdigt!

De 250 st kuponger jag hade att dela ut till er, tog tyvärr slut på bara några timmar. Så länken är borttagen. 

Följ Vegohimlen på Facebook och på Instagram!

svampkebab

 

 

Till Vegohimlens svampkebab behöver du:

Räcker till 4 personer:

8 pitabröd (2 var)

500 g champinjoner

2 vitlöksklyftor

4 små sötpotatisar skurna i små kuber

1 msk torkad timjan

örtsalt

3 msk olivolja

Rydbergs Sriracha mayo (den är helt vego!!!)

Karamelliserad lök:

3-4 gula lökar skurna i tunna ringar

2 tsk socker, gärna farinsocker

1 dl vatten

2 msk mjölkfritt smör

Övrig fyllning:

200 g babyspenat

4 tomater skurna i skivor

1/2 gurka skuren i skivor.

1 msk rostad lök till varje kebab.

svampkebab

Så här gör du Vegohimelns svampkebab med sötpotatis och sriracha:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Lägg sötpotatis kuberna på en bakplåtspappersklädd plåt.
  3. Smörj in dem med 1,5 msk olivolja, timjan och örtsalt
  4. Dela varje champinjon på mitten och sedan ytterligare en gång
  5. Lägg även den blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt.
  6. Blanda champinjonerna med med två rivna vitlöksklyftor, 1,5 msk olivolja och örtsalt
  7. In med de båda plåtarna i ugnen i ca 30-40 minuter beroende på ugn.
  8. Nu börjar vi med den karamelliserade löken. Stek den gula löken i smöret tills den fått färg. Vrid ned värmen och låt steka mjuk i ca 10 minuter.
  9. Blanda i socker, salt och vatten och låt vattnet försiktigt koka bort.
  10. När svampen och sötpotatisen är färdig, lägg dem i varsin skål.
  11. Blanda svampen med 2-3 matskedar Rydbergs sriracha mayo.
  12. Lägg även spenat, gurka och tomat i en skål
  13. Vill du, så värm på pitabröden lite lätt i det som är kvar av ugnsvärmen innan fyllning.
  14. Fyll varje kebab med svampröra, timjandoftande sötpotatis , karamelliserad lök, grönsaker och rostad lök.
  15. Njut!!

 

svampkebab

En riktig sommar-vego-dröm. Blir fler Svampkebaber i år kan jag meddela.

svampkebab

 

Vill du ha mer Vego inspiration ?

Är du hooked på raw food ? Kika in i min raw kategori vetja.

Allt gott till er !

/ Kamilla på vegohimlen.

 

 

5 svar till “svampkebab med sötpotatis och sriracha“

  1. Tora skriver:

    Måste testas. Både sås och rätt.

  2. Karin skriver:

    Vilken grym fantasi du har – ¤ inspirerad ¤

  3. John skriver:

    Grymt gott blev det, tack för tipset!

  4. Men tack Karin.

  5. Ja gör det Tora. Hoppas att du kommer gilla det!

Kommentera