italiensk auberginegratäng med tomat

vegansk påskmat

italiensk auberginegratäng med tomat, vitlök och rikligt med ost. Vegansk eller mozzarella. Gör du det på riktigt, så gör du tomatsåsen själv. Har du ont om tid, så fuskar du dig genom tomatsås momentet med hjälp av färdig. I den här varianten så långkokar vi auberginen i ugnen ihop med tomatsåsen i stället för att steka i panna först. Då bevaras den härliga tjockleken och texturen på auberginen, men i stället tar det längre tid.

Så, väldigt lättlagad, men något tidskrävande, fast på ett passivt sätt.

Jag lagade denna förra helgen, och serverade ihop med ost schnitzel. Ja, vego såklart.

Den här helgen blir det ingen matlagning utan jag postar äldre recept, som jag sparat åt er. Det är lite så man får jobba för att både kunna leva, andas och resa, men samtidigt få saker gjort. Blir så ganska ofta, men det märker inte ni ..

Följ mig gärna på Instagram och Facebook !

italiensk auberginegratäng

 

Detta behöver du till en Italiensk auberginegratäng:

2 st auberginer

olivolja

2 tsk salt

Veganost eller två bollar mozarellaost

Tomatsås:

500 g krossade tomater

2 pressade vitlöksklyftor

1 msk agavesirap eller honung

1 gul lök, finhackad

1 msk fond scharlottenlök, vanlig vego eller glutenfri från BIOfood.

1 nypa salt

italiensk auberginegratäng

Så här gör du Italiensk auberginegratäng:

Sätt ugnen på 200 grader

  1. skär Auberginerna i tunna skivor på längden
  2. Strö salt på dem och låt vattnen sippra ut.
  3. Skölj dem och torka dem försiktigt med hushållspapper eller ren köksduk
  4. Sprinkla lite olivolja på dem
  5. Häll ingredienserna till tomatsåsen i en kastrull och låt försiktigt koka upp.
  6. Varva tomatsås, auberginer och ost, spara lite ost
  7. Låt gratängen gotta sig i ugnen i 1,5 timme med lite folie över sig.
  8. Lägg på resten av osten, höj till 225 grader, bort med folien och gratinera

italiensk auberginegratäng

Anledningen till att man med fördel drar ur vattnet ur auberginen innan, är att gratängen blir väldigt vattnig annars. Har du lite tid, så föreslår jag att du fräser auberginen i vitlök och olivolja innan, så är den mer klar och du kan då även korta ned tiden i ugnen till 45 minuter.

italiensk auberginegratäng

Jag brukar alltid slänga på kryddor och garnera med, nu blev det koriander. Inte alla som gillar den kryddan, men jag älskar den!!

Gillade du mitt recept på italiensk auberginegratäng, så kanske du också gillar min veganska lasagne.

Kram till er.

Lämna ett svar