blomkålsstek med citron, pinje och persilja

blomkålsstek

Blomkålsstek, kanske grillad nu på försommaren. Krispig och smakrik. Detta är min absoluta favorit på grillen. Men det ska sägas, jag lagar den oftast i ugnen eftersom det kräver mindre tillsyn.

Detta veganska recept är ine bara ett förträffligt alternativ när andra äter en köttstek (oh du hemska tanke) den är dessutom en riktig vardagshjälte. Jag älskar lättlagad mat som sköter sig själv i ugnen.  Bästa receptet på blomkålsstek, jag lovar. Smälter i munnen.

Full rulle nu på helgerna. Jag har hittat ett nytt sätt att umgås med min pappa, som är i riskgruppen. Jag lagar mat och bakar åt honom och så åker vi hem till hans hus och lägger påsen på tryggt avständ där han hämtar upp. Barnbarnen får vinka och räcka över ett hemvirkat armband. Vi pratar en liten stund, sen får han gå hem och tvätta händerna 🙂

Det är verkligen bättre än ingenting, och jag tror att han blir riktigt glad dessutom. Ska verkligen göra det så ofta jag hinner nu när vi inte kan ses på samma sätt. Plus handla åt honom när han vill såklart. I dag blev det Spaghetti ”bolognese”, så bakade jag hasselnötskakor med svarta bönor. 

Du vet väl att du kan följa Vegohimlen på Instagram här och Facebook här!

blomkålsstek

Krispig blomkålsstek med citron och pinje – du behöver:

1 mellanstort blomkålshuvud

2 matskedar olivolja

3 pressade vitlöksklyftor

1 citron (saften)

2 matskedar pinjenötkärnor

1 matsked hackad, färsk persilja

Vegansk parmesan  eller vanlig om du är lakto ovo.

Nymald peppar

blomkålsstekar nötter

 

blomkålssteken

Blomkålsstek med citron, peppar och pinje – steg för steg:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Rensa blomkålen och skär i mindre bitar. Typ skivor.
  3. Lägg på en bakplåtspapperklädd plåt
  4. Pensla med olja och gnid in vitlöken.
  5. Baka i ugnen i 30 minuter. Vänd på blomkålsstekarna, och pensla med olja även på andra sidan.
  6. Baka i ytterligare 10-15 minuter. Blomkålsstekarna ska ha fått fin färg.
  7. Medan stekarna är inne i ugnen sista svängen, rosta pinjenötterna i torr panna tills de får lite färg.
  8. Ta ut blomkålsstekarna ur ugnen och pressa över citron och peppra. 
  9. Strö över parmesan, och avsluta med pinjenötter och persilja.
  10. Servera ihop med tex pasta, potatis eller en god sallad.

blomkålsstekar

 

Hoppas att du gillade mitt recept på vegansk blomkålsstek! Här finns med vegansk matinspiration!

Ha en supervecka!! / K

 

Lämna ett svar